Остров Ябука и аномалията, която всява смут у моряците

Остров Ябука и аномалията, която всява смут у моряците

Остров Ябука представлява 97-метрова вулканична кала, намираща се в Адриатическо море, на 52 км от остров Вис. Ябука, заедно с Брусник са единствените два хърватски острова с изцяло вулканичен произход.

Заедно с Палагруза, който е само частично с вулканичен произход, образуват т.нар. Адриатически вуланичен триъгълник. Брусник, Ябука, части от залива Комиска на остров Вис, както и части от Палагруза, са възникнали в резултат на изригването на лава при разкъсването на праисторическия свръхконтинент Пангея преди около 200 млн. години, съобщава Amusing Planet.

Ябука има магнитни свойства благодарение на наличието на магнетит – естествен железен оксид, в скалите, който кара стрелките на компасите на преминаващите кораби да показват грешно.

Въпреки че според някои хора корабите умишлено избягват района точно заради тази аномалия, истината е, че островът стои много далеч от всички морски пътища. Кораби рядко се виждат на хоризонта, освен ако умишлено не са тръгнали към острова.

Стигането до Ябука е трудно. Стърчащ самотно над водата, Ябука е изложен на всички ветрове. Тъй като при най-малкия порив могат да се образуват големи вълни в открито море, трябва много умело маневриране и доста късмет, за да не стигне до разбиване в скалата.

Бреговата ивица не е подходяща за спиране и хвърляне на котва, няма и заливи, които да пазят плавателните съдове от вятъра.

Стръмните скали не позволяват да се построи заслон, а водите на около са дълбоки 200 метра и не са подходящи за котви. На всичкото отгоре скалите са гладки, без естествени издатини, където лодките биха могли да бъдат вързани.

Околностите на Ябука, обаче, са отлични за риболов и привличат много смели рибари. Малък брой растения и животни са се адаптирали към суровия климат, сред които и два застрашени вида – вид червена метличина и разновидност на черен гущер.

Преди 50 години островът е бил дом на вид карамфил, който вече е изчезнал. През 1958 година островът е обявен за геологичен природен паметник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *