Оперираха папа Франциск

Оперираха папа Франциск

Папа Франциск е добре след операцията на дебелото черво, съобщи Светият престол, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че папата е „реагирал добре“ на операцията, извършена под обща анестезия, но не каза колко дълго ще остане в римската болница „Джемели“.

Папата бе приет в болницата вчера следобед, а комюникето на Бруни бе публикувано малко преди полунощ.

Франциск бе опериран от дивертикулоза на дебелото черво – състояние, при което се формират торбовидни разширения в стената на дебелото черво и то се стеснява.

Операцията бе извършена от 10-членен медицински екип, предаде БТА.

Освен че причинява болка, това състояние може да доведе до подуване, възпаление и трудно изхождане. По-често засегнати от него са старите хора.

Папата изглеждаше в добро здраве по-рано вчера, когато направи обръщение пред хиляди хора на пл. „Свети Петър“ и обяви, че ще посети Словакия и Унгария през септември.

Управляваната от Католическата църква болница „Джемели“ в северната част на Рим традиционно лекува римските първосвещеници и част от 10-ия етаж на сградата е запазен за тях.

Франциск страда понякога от задух, тъй като на млади години част от белите му дробове е била премахната след заболяване в родната му Аржентина. Той страда и от ишиас, което го принуди да пропусне няколко прояви в началото на годината и му причинява понякога проблеми с ходенето.