Окончателно: ДДС падна за памперсите, книгите и ресторантьорите

Окончателно: ДДС падна за памперсите, книгите и ресторантьорите

Данъкът върху добавената стойност за ресторанти, книги, учебници, бебешки храни и санитарни материали се намалява от 20% на 9%. Това решиха депутатите, след като приеха на второ четене в пленарната зала промените в Закона за ДДС.

Включването на бебешките храни е предложение на ДПС, в предложението са включени адаптирани бебешки млека и прахообразни каши, зеленчукови,плодови, както и смесени хомогенизирани пюрета от месо, риба, зеленчуци, плодове или ядки до 250 гр. Включени са и бебешките пелени.

Намалената ставка ще важи до 31 декември 2021 г., тъй като е антикризисна мярка. Виното, бирата и алкохолът, сервирани в ресторантите и предоставяни като част от кетъринг услуга, ще продължат да бъдат облагани с 20% ДДС ставка.

За ресторантьорите осигурителният праг за кадри без специални квалификация е 610 лв., за висококвалифицираните – се повишава на 800 лв., записаха още депутатите.

Подкрепено беше и предложението на Валери Симеонов за ваучери от 210 лв. за туристически услуги за лекари и санитарни инспектори, които са били на първа линия в борбата с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *