Огромна измама с 10 млн. маски в Германия

Огромна измама с 10 млн. маски в Германия

Германското правосъдие разкри мащабна измама с неосъществена доставка на близо 10 милиона предпазни маски за 15 милиона евро в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщи прокуратурата в Траунщайн, цитирана от АФП.

Две дистрибуторски компании – от Хамбург в Германия и от Цюрих в Швейцария, е трябвало да доставят маските на властите в най-гъстонаселената германска провинция.

Фирмите обаче са станали жертва на измамници. Те са платили авансово близо 2 милиона евро по сметката на предполагаемо дружество-доставчик, но маските така и не пристигнали. Щом измамата е била разкрита, провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е платила вече 14,7 милиона евро на дистрибуторските компании, обаче е успяла да си върне парите.

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави, отбелязва АФП. Понякога се стига дори до разпри между страни-членки на ЕС, много от които забраниха износа на медицински материали или реквизираха запаси от подобни стоки, като Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *