Огромна измама с 10 млн. маски в Германия

Германското правосъдие разкри мащабна измама с неосъществена доставка на близо 10 милиона предпазни маски за 15 милиона евро в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщи прокуратурата в Траунщайн, цитирана от АФП.

Две дистрибуторски компании – от Хамбург в Германия и от Цюрих в Швейцария, е трябвало да доставят маските на властите в най-гъстонаселената германска провинция.

Фирмите обаче са станали жертва на измамници. Те са платили авансово близо 2 милиона евро по сметката на предполагаемо дружество-доставчик, но маските така и не пристигнали. Щом измамата е била разкрита, провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е платила вече 14,7 милиона евро на дистрибуторските компании, обаче е успяла да си върне парите.

Силното търсене на този вид защитни средства предизвика безмилостна конкуренция между различните държави, отбелязва АФП. Понякога се стига дори до разпри между страни-членки на ЕС, много от които забраниха износа на медицински материали или реквизираха запаси от подобни стоки, като Франция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post 8 900 нови безработни за ден у нас, КНСБ очаква 330 000
Next post Бившата жена на Бойко Борисов в паника от коронавируса в Калифорния