Обсъждат новия скок на пенсиите да е от 1 октомври

Обсъждат новия скок на пенсиите да е от 1 октомври

Преизчислението на пенсиите може да влезе в сила от 1 октомври. Това стана ясно след поредния рунд експертни разговори между ИТН, „Демократична България“, ИБГНИ и БСП за изготвяне на програмата с приоритети на бъдещия кабинет с мандат на формацията на Слави Трифонов.

Идеята за преизчисление на пенсиите наесен беше лансирана миналата седмица от служебното правителство, като бяха дадени два варианта това да се случи – индексиране с превес на стажа или с осигурителен доход към определена година. При първия вариант изчисленията сочеха, че ще са нужни 3 млрд. лева, а при втория – около 2 млрд. лева.

Темата е била основна при разговорите в понеделник за социалната политика между ИТН и БСП, от една страна, и ИТН и ИБГНИ, от друга, като първоначално от „Има такъв народ“ даваха податки, че искат индексирането да бъде оставено за догодина. От ИБГНИ настояваха това да стане от октомври, а БСП – от септември. Вчера обаче председателят на ПГ на „Изправи се БГ! Ние идваме!“

Мая Манолова заяви, че от ИТН са склонили да е от 1 октомври

но тепърва ще се правят разчети. Все още се водел и спор по какви критерии да стане това, като от думите на Манолова стана ясно, че „Има такъв народ“ настояват индексацията да стане чрез вдигане на коефициента за всяка година стаж, който се използва във формулата за изчисление на пенсиите, което би изисквало и по-малко финансов ресурс. „Ако това е първата стъпка, то втората трябва да бъде вдигането на пенсиите с по-актуален осигурителен доход – този за 2018 година, така минималната пенсия да бъде преизчислена до 369 лева, което е и прагът на бедност“, коментира още шефката на ПГ на ИБГНИ, като заяви, че нямало да направят компромис от това. Иначе добави, че на тези експертни срещи не обсъждат персонален състав на кабинет или имена на министри, а разговарят за политики.

Разговорите между партиите за управленската програма

продължиха и вчера, като темата бе енергетика, а също финанси

и дигитализация. Именно по втората тема е бил разговорът на ИТН с ДБ, който се е провел в централата на партията, като в него участие са взели шестима от „Има такъв народ“ и трима от „Демократична България“. След срещата стана ясно, че формациите са постигнали съгласие за въвеждане на необлагаем минимум от 2022 г. – идея, която регулярно се предлага, но главно от левицата и по-конкретно от БСП. От ИТН са се отказали от идеята за цялостна приватизация на ББР. Обсъждали са още как да се стимулират малките предприятия и за евентуални реформи в еврофондовете.

На срещата с ИБГНИ на тема енергетика пък

са били обсъждани стимули за електромобилите

а също развитието на ядрената енергетика, диверсификацията на източниците, газовите коридори и работата на ЕСО. Според Арман Бабикян, който беше представителят на ИБГНИ на разговорите, имали покритие 90% във вижданията. От групата на Мая Манолова посочили, че са против строителството на АЕЦ „Белене“ и „за“ изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. По-рано вчера от групата внесоха законови промени за услугите във ВиК сектора, както и искане за изслушване на КЕВР за планирания скок на водата от догодина, като дадоха да се разбере, че ще настояват за рамо от страна на ИТН за търсене на начин за преразглеждане на цените на тока и парното, а също за

отлагане с една година на увеличението на водата

Според Мая Манолова от началото на 2022 г. се очаква водата да скочи средно с 30%, което по думите й ще потопи българските домакинства.

Министрите на икономиката и МВР не са канени да останат, културният не е решил. Служебните министри на икономиката и вътрешните работи Кирил Петков и Бойко Рашков не са били канени да останат в редовен кабинет на ИТН. Това обявиха самите те вчера. За разлика от тях обаче в интервю за ТВ+ министърът на културата Велислав Минеков заяви, че е имал покана за новото правителство, но тя била „малко в неизвестността“. „Затова засега не съм дал съгласие, както и отказвам да кажа дали бих преосмислил решението си“, каза той.

В същото време както от ИТН, така и от останалите формации, с които текат разговори, са категорични, че срещите са за приоритети по политики, а не за съставяне на правителство и съответно за кадрови предложения. „Това не е разговор за правителство, това е разговор за приоритети по политики“, каза зам.-шефът на ПГ на ИТН Виктория Василева в НС вчера.

„Няма да предлагаме имена на министри, не желаем участие в бъдещото правителство. „Има такъв народ“ ще поемат еднолично отговорността за съставяне на правителство и ще търсят нашата подкрепа по теми, които набелязваме на работните групи“, заяви пред БНР и депутатът от ИБГНИ Димитър Делчев. Той подчерта, че кабинетът, който ще бъде предложен от ИТН, ще е еднопартиен, но вероятно ще има описани някакви общи политики, набелязани при разговорите с ИБГНИ, „Демократична България“ и БСП.