Обсъждане и гласуване на редовно правителство днес няма да има

Обсъждане и гласуване на редовно правителство днес няма да има

В днешния дневен ред на Народното събрание няма заложено обсъждане и гласуване за ново редовно правителство, предложено от „Има такъв народ“, става ясно от сайта на Народното събрание. Вчера председателят на парламента Ива Митева също заяви, че подобно действие няма да се осъществи след като кандидат-премиерът Пламен Николов оттегля номинацията си. Съответно няма чия кандидатура да бъде гласувана в пленарната зала и точката въобще не е включвана в дневния ред.

Като първа точка в днешния дневен ред на НС е заложен Проект на решение за приемане на Правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на депутати, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Предстои и изслушване на министъра на туризма Стела Балтова за изпълнението на мерките и стратегията на министерството за подпомагане и възстановяване на туристическия сектор вследствие пандемията от COVID-19. Предвижда се в четвъртък пък изслушване на здравния министър Стойчо Кацаров.

Трета точка в дневния ред за днес е Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия „Колокита“ в полуостров „Буджака“, попадащ в териториалния обхват на община Созопол.

Вчера с включване на живо във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че оттегля предложението си за кабинет, който се очакваше да се гласува именно днес.

Причината е, че партията не събра предварителна подкрепа от „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. „БСП за България“ пък поставиха условие оттеглянето на Петър Илиев като министър на вътрешните работи, с което от ИТН не са съгласни. от партията на Трифонов бяха категорични, че за тях предстоят нови избори, защото не биха гласували за проекта на която и да е друга формация при следващите два мандата, които по Конституция трябва да връчи президентът.