Обрат на вота – два кабинета. Кои партии ще управляват?

Обрат на вота – два кабинета. Кои партии ще управляват?

Коренно различна прогноза за изхода от предсрочните парламентарни избори направи управителят на „Маркет Линкс“ Добромир Живков, след като преди ден излезе най-новото проучване на социологическата агенция.

Според него в НС ще има не 8 партии, както вещаят останалите социолози, а само 6 –  Първи са от ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – „Продължаваме промяната“ с 16,9%, е повече от 6 пункта.

Следват ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. „Възраждане“ е на 5-та позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент, е „Демократична България“ с резултат 7,8%.

Проучването на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията е проведено сред 1024 лица над 18 г. в страната, в периода 17 – 23 септември по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Червените линии ще избледняват и ще се доближават, прогнозира Живков пред БТВ. И сензационно заяви: „Възможни са два кабинета в рамките на следващото народно събрание. Но категорично след 2 октомври правителство ще има”

Според изследването под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, „Български възход“ на Стефан Янев – с 2,5%, „Изправи се БГ“ на Мая Манолова – също с 2,5%.

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

–––––––––––––––––––––––––––

Данните са от национално проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. Проведено е сред 1024 лица над 18 г. в страната в периода 17–23 септември, по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.