Няма кадри! Страшен дефицит на медицински сестри у нас

Няма кадри! Страшен дефицит на медицински сестри у нас

Близо 30 000 медицински сестри не достигат, сочат данните на Медицинската федерация към КТ “Подкрепа”. Председателят на федерацията Росица Палешникова съобщи, че независимо от постигнатото увеличение на заплащането на медицинските сестри, работещи в детските градини и яслите, проблемите в сектора остават. В много от детските градини медицинската сестра е само една, а децата са 3-4 групи, по няколко паралелки.

Палешникова припомни, че в яслите, за децата до 3-годишна възраст трябва да се грижат именно медицински сестри. Тя добави, че въпреки обещанието за увеличение на заплащането на медицинските сестри в общинските градини и ясли в София, преговорите все още продължават.

„Правят се опити за привличане на по-млади кадри в тази сфера, тъй като сега медицинските специалисти, които се грижат за децата, и в ясли, и градини, и в училища са предпенсионна и пенсионна възраст. Няма как да не бъде така, при положение, че основната заплата им е 1350 лева”, обясни Палешникова.

“От Министерството на здравеопазването ни дадоха една справка за заплатите през месец декември 2023 г. От 200 болници има едва 5 или 6, в които заплатите на лекарите минават 2000 лева и пак същия брой, в който медицинските сестри и акушерките стигат до 1400 лева. Няма никаква политика за кадрите работещи в здравеопазването”, изтъкна Палешникова.