Ню Йорк задължава работещи в транспортния сектор да се ваксинират или да се тестват всяка седмица

Ню Йорк задължава работещи в транспортния сектор да се ваксинират или да се тестват всяка седмица

Работещите в транспортния сектор ще трябва от следващия месец да се ваксинират срещу COVID-19 или да се тестват всяка седмица, заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, цитиран от Ройтерс.

Новата мярка, продиктувана от опасенията във връзка с разпространението на варианта Делта на коронавируса, ще се отнася за служителите на службите, отговарящи за мостовете, влаковете и пристанищата в щата Ню Йорк.

На брифинг Куомо призова баровете, ресторантите и други сектори на частния бизнес да обмислят дали да не допускат само ваксинирани клиенти. Той даде пример с театрално-концертната зала „Рейдио Сити мюзик Хол“ в Манхатън, за която каза, че е разпродала напълно билетите за редица представления, след като обявила, че ще допуска само ваксинирана публика.

Според Куомо ваксините може да станат задължителни и за работещите в домовете за възрастни и за учителите, ако ситуацията с новите случаи не се подобри.

„Ако искаш да учиш децата ми, мисля, че трябва да си ваксиниран“, заяви Куомо и добави, че до началото на новата учебна година след няколко седмици училищата бързо трябва да подготвят мерки за ваксиниране и изследване на учителите.

Настояванията на Куомо са пореден опит на представителите на властите да накарат американците, които не желаят да се ваксинират, да го направят на фона на рязкото увеличение на броя на случаите на заразяване с новия вариант Делта на коронавируса в САЩ, отбелязва Ройтерс.

Президентът на транспортния синдикат „Локал 100“ Тони Утано, който представлява служителите на транспортната служба на града Ем Ти Ей, работещи във влаковете и метрото, заяви, че профсъюзът му ще призове членовете си да се ваксинират.

Засега няма коментар от Пристанищното управление (Port Authority), службата, отговаряща за мостовете, летищата и друга транспортна инфраструктура в щатите Ню Йорк и Ню Джърси, дали изискването ще засегне и служителите й в Ню Джърси.