НСИ ни брои пробно на 20 април – почваме електронно

НСИ ни брои пробно на 20 април – почваме електронно

Националният статистически институт ще направи само пробно електронно преброяване и няма да провежда пробното проучване и чрез преброители, каквато беше първата идея, съобщи за БТА директорът на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ Магдалена Костова.

Промените са заради обявеното извънредно положение в страната, което води до невъзможност да бъдат присъствено обучени преброителите, както и за да се предотврати тяхното пряко посещение по домовете.

Електронното преброяване на населението ще започне в 0.00 ч. на 20 април, като линкът към приложението ще е на интернет страницата на НСИ, и ще приключи в 24.00 ч. на 30 април. НСИ обмисля възможността приложението да бъде публикувано и на други места.

Докато попълват данните, хората ще могат да влизат и излизат от приложението по всяко време на денонощието, като то ще е достъпно през desktop приложения, през мобилни устройства – телефони, таблети.

Експертът напомни, че това е пробно преброяване, което означава, че тези, които решат сега да се преброят не са освободени от задължението да го направят и догодина, когато ще е същинското преброяване.

За предстоящото пробно електронно преброяване няма да има промяна в представените вече въпроси, на които хората ще трябва да отговарят. Допълнителните анкетни изследвания – за репродуктивните нагласи и миграционното поведение, които съпътстват същинското преброяване, са включени към онлайн приложението. Те няма да се попълват от всички хора по време на предстоящото електронно преброяване, а това ще става със случаен подбор – за някои домакинства тези въпроси ще „излизат“, обясни експертът.

Костова напомни, че основната преброителна карта е задължителна за попълване. След като я попълним, ще получим уникален преброителен код, който гарантира успешното електронно преброяване. След това някои от домакинствата ще получат покана да попълнят и тези две анкетни карти. Целта е да се прецени дали въпросите са разбираеми, дали са правилно конструирани и подредени, обясни експертът.

При пробното електронно преброяване няма да се публикуват резултати, защото негова цел е тестване на организацията и на инструментариума на преброяването.

Обучението на преброители за същинското преброяване не се променя и то остава за края на декември – началото на януари 2021 г., но дори и да не се овладее кризата заради коронавируса, от НСИ имат готовност да направят обучението дистанционно.

Ползата за националната статистика от предстоящото електронно преброяване е да се тества системата и затова НСИ призовават повече хора да участват, като целта е да се получи по-добра обратна връзка и ако се налага, процесът да бъде подобрен.

В последното електронно преброяване през 2011 г. се включиха 41 процента от населението.

Засега не се предвижда промяна в графика на събиране на геореферентните данни, което е новост за преброяването през 2021 г. Целта е всяка сграда, обект на преброяването, да влезе в регистър с географските си координати, които ще бъдат определени по време на предварителния обход и на самото преброяване. От 1 юни трябва да започне обхождането в страната, по време на което ще се събира информация за жилищните сгради и за геолокацията им. Целта е да се направи списък на сградите, адресите и жилищата, който после ще бъде полезен за общините, напомни Костова.

Пробното преброяване трябваше да започне на 20 март, като се предвиждаше от 20 до 26 март то да е по интернет, а от 27 март до 2 април – с преброители.

Националното преброяване на населението и жилищния фонд на територията на цялата страна ще се проведе през януари 2021 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *