НСИ: Не достигат преброители, висок е процентът на отказалите се

НСИ: Не достигат преброители, висок е процентът на отказалите се

Регистрираме много висок процент на отказали се преброите, отчитат от НСИ. Според тях епидемичната обстановка е причината да се отказват. Това заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ на брифинг.

В София не достигат около 600 преброители. Те би трябвало да преброят около 1300 участника, посочи Цветарски.

Много нисък процент на преброени лица има в областите Сливен (63,8%) и Кърджали (66,8%).

Цветарски припомни, че в страната има 20 подпомагащи центъра, в които експерти на НСИ помагат на хората да се преброят.

Относно уникалния код от електронното преброяване Цветарски поясни, че не е необходимо хората да търсят преброителите, не е нужно да се ходи до подпомагащ център, за да се остави кодът.

„Данните към 4 октомври показват, че 2 771 000 са преброените от преброители, а 2 404 000 са се преброили електронно, което прави общо 5 176 000 преброени. Т. е 74,8% от населението е преброено“. Това съобщи Магдалена Костова, директор на дирекция „Демографска и социална статистика“ в НСИ.

Най-добре върви преброяването в Северозападна България, добави тя.

В големите градове като София, Варна, Пловдив има проблем при провеждането на класическата част на преборяването заради недостигащия брой преброители, смята председателят на НСИ.

В пловдивския квартал „Столипиново“ първоначално са възпрепятствали преброяването, но след намесата на полицията и медиатори, вече преброяването върви нормално.