НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

НОЩ предупреждава: Много сме далеч от колективен имунитет

Възприемчивостта към COVID-19 остава голяма в България и имунитетът и у нас в обществото досега, и в целия Европейски съюз, от заразата, е по-малко от 15 %, което ни слага далеч от постигането на колективна защита от нея.

За последните 14 дни заболеваемостта продължава да се покачва стремглаво. И бележим рекорд от 220 на 100 000 заболели и над 100% нарасване на новорегистрираните случаи.

Това отчете на редовния брифинг на Националния оперативен щаб доц. Бойко Пенков – зам.-министър на здравеопазването. Той води пресконференцията, защото титулярът – проф. Костадин Ангелов, е в изолация заради контакта си с болния премиер Бойко Борисов.

България се нарежда на 10-о място по смъртност в ЕС от COVID-19. Тенденцията е за нарастване, като само за последната седмица ръстът е цели 50 на сто. Цели 30% от заболелите над 90-годишна възраст, почиват от инфекцията.

Доц. Пенков обясни, че хоспитализираните пациенти продължава да расте, като всяка седмица се налага нови 1/3 от инфектираните да постъпят в болницата.

„Доста сигнали получихме за проблеми при приемането на хората в лечебни заведения. Затова увеличихме легловия фонд, за да се поемат болните“, увери Пенков.

Над 2000 са заразените медици и персонал в болниците у нас. Най-високият дял е на лекарите – 37%, сестри са 33 на сто от инфектираните. „Това показва и проблема със системата“, напомни той.

Новите случаи на SARS-CoV-2 са предимно при младите, а смъртността е при най-възрастните. „Затова и от днес влизат в сила новите мерки“, добави зам.-министърът.

Проф. Кантарджиев: Маските не са приятни, но никой не се е задушил от тях

„Най-важен е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да са с маски. Никой не се е задушил. Не, не е приятно да се носят, но трябва да мислим за здравето на околния и на семейството. Когато някой дойде с маска при мен и разговаряме, разбирам, че ме уважава“. Така шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев още веднъж призова за слагане на предпазни средства в условията на взрив от коронавирусната инфекция.

„Заразяването става при дълга експозиция. Над 1 час, без маски“, заяви той.

След като миналата седмица от национален ефир професорът изписа прием на Витамин D, днес уточни, че не бива да се предозира с него и призова да не се използват безразборни имуностимулатори. И отново посъветва гражданите да не се зомбират с новини за коронавируса.

„5 години работих с туларемия, с кърлежови енцефалити. Трябва да си луд да влезеш в бокса без маска. Маската ще спаси и от коронавирус“, убеден е проф. Кантарджиев.

По повод диагностичните тестове, той каза, че трябва спешно да се възприемат бързите проби с антигени при добре взет материал от гърлото (дълбоко до епитела край носоглътката). Той обаче трябва да се прави от обучен медицински служител. За него това бил първият скрининг за коронавирус. „Извинявайте, ама струва 15-20 лева и трябва да го има навсякъде този тест. За да се хващат случаи и да се изолират. Не разчитайте само на десетимата служители на РЗИ по областите, а трябва да се включат всички институции“, заяви той.

И призова БАБХ да се включи в процеса. „Всичката храна, която се приготвя за кетъринг, трябва да се проверява за спазване на всички условия. За пиците имаме печки – 2 минути ги слагате в микровълновата печка и няма коронавирус“, каза още микробиологът.

Той отправи остро предупреждение за мерките в междуградския транспорт. Никой там не носел маска и представлявало огромен риск за заразяване. „Винаги отворен прозорец – с пъти намалява вероятността от инфекция“, добави Кантарджиев. „Не сме богата Швеция, където всички са на 2 метра един от друг“, уточни той.

И предупреди, че само след 1 седмица резултатите от PCR-тестовете ще се бавят с по 2-3 дни, за разлика от досега, когато ставаха дори в рамките на деня. Кантарджиев закачи твърденията на бившия здравен министър проф. Радослав Гайдарски вчера, че страната нямала достатъчен капацитет да извърши над 11 000 теста за 1 денонощие, като подчерта, че това са пълни глупости. „За първи път вчера над 38 на сто теста в Националната референтна лаборатория се позитивираха“, уточни той.

Кантарджиев призова и за носене на очила (защитни) на работното място, защото коронавирусът навлиза и през очната лигавица.

Проф. Кантарджиев е на мнение, че бързите тестове трябва да се ползват и за диагностицирането на грип. На въпрос защо не са по аптеките, той обясни, че гражданите сами не могат правилно да си вземат материал за пробата.

Първите антитела след преболедуване започват да се изграждат след 10-я ден, а 40 дни след прекарване на COVID-19 всеки може да стане донор на плазма.

Болничните шефове: До 10 дни 4000 души ще са в лечебниците от COVID-19

Шефът на Институт „Пирогов“ проф. Асен Балтов заяви, че болницата е на ръба. Спешните отделения изнемогват, защото всеки ден минават между 50 и 75 души за първичен триаж и да се прецени състоянието им – дали са за болница, интубация, или са за домашно лечение.

„Апелът ми към всички е: Нека заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани към този процес – всички. Носете маски, спазвайте дистанция. Има над 2000 колеги заразени в здравния сектор. Дифузното разпространение ще продължи. Не става дума само за колегите, които лекуват, а за всички, които се движим свободно из страната. Проблемът ще се задълбочи и сме длъжни да направим максималното възможно за близките си, за семействата си. Бъдете по-дисциплинирани“, каза проф. Балтов.

Той прогнозира от високия темп на нарастване в последните дни, до 10 дни броят на хоспитализираните да скочи до 4000 души, от които поне 250 ще са в реанимации. Капацитетът на болниците се изчерпва.

„Вече не е пожелание да се включат и частните болници. А е задължително“, отсече той. От днес в „Пирогов“ се откриват нови 2 отделения – за лекари и за пациенти.

А шефът на Александровска болница констатира 26 заразени пациенти, от които трима са интубирани, а рискови са 10.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *