Ново 20 за шофьорите: Екостикерът подгони 7 лева, вместо обявените 4,70

Ново 20 за шофьорите: Екостикерът подгони 7 лева, вместо обявените 4,70

Екостикерите, които шофьорите ще получават при годишен технически преглед, няма да струват 4.70 лева, както предварително успокоиха от ИА „Автомобилна администрация“, а доста по-скъпо. Според сайта на ведомството е заложена изработка на 1.5 милиона бройки при единична цена от 6.80 лева.

Новите екостикери трябва да бъдат въведени от 12 юли. КПКОНПИ обаче вчера поиска те да отпаднат и ще предложат на министъра на транспорта да бъде изменена Наредба №Н-32, която ги въвежда. Комисията на Сотир Цацаров по закон може да разработва и отправя предложения за изменение на законодателството с антикорупционна насоченост, обясниха след решението си от там вчера. Според КПКОНПИ нововъведението

ще доведе до разхищаване на публичен ресурс и затруднения за бизнеса и гражданите

Освен това и сега съществува възможност за използване на вече изградените системи за автоматично разпознаване на регистрационните номера и други IT-решения, които да четат и стикерите с чип. Така ще се избегне дублирането на системи, аргументират се още от там.

В Пловдив годишен технически преглед на лек автомобил трудно се намира на редовна цена под 40 лева. Често обаче се пускат промоции. С нововъведението от средата на юли би трябвало услугата да стане минимум 47 лева, пресмята на едро собственик на пункт. Обследването на коли на газ и метан обаче ще отнема малко повече време, предупреждава той. Ако обичайно прегледът приключва за 20 минути, занапред ще е 30 минути. Причината е, че

ще се минават две проверки – на ниски и високи обороти плюс още една на бензин.

Автомобилите с газови и метанови уредби имат шанс да минат в по-горна категория, ако покажат добри стойности при измерването на вредните емисии, пише „Марица“.

Припомняме, че според наредбата след 12 юли при преминаване на годишен технически преглед и замерване на вредните газове возилото ще се категоризира в една от пет възможни групи. Те обаче няма да съвпадат с познатите екологични категории Евро 1 – Евро 6, вписани в документите на колата. При новите стикери най-високата категория ще е 5, като тя е запазена за колите на ток и хибридните. Според цвета на стикера и решението на конкретна община най-замърсяващите леки автомобили могат да бъдат спирани от влизане в централните градски части и други зони, особено в дните с много мръсен въздух.