Ново находище на природен газ е открито край Кипър

Ново находище на природен газ е открито край Кипър

Ново находище на природен газ е открито на 162 километра от брега на Кипър, съобщи днес кипърското Министерство на енергетиката. То засилва перспективите на Източното Средиземноморие като алтернативен източник на доставки на природен газ за Европа при отказа й от руското гориво, пише БНР.

Между 2 и 3 трилиона кубични фута, или около 60-80 млрд. куб. метра е количеството природен газ, според предварителните оценки, в новооткритото находище в блок 6 на изключителната икономическа зона на Кипър, обяви енергийното министерство.

Успешно завършилият проучвателен сондаж в участъка „Зевс-1“ бе осъществен от съвместното предприятие на италиано-френския консорциум „Ени-Тотал“.

Новото находище е третото поред откритие на консорциума в блок 6, след „Калипсо-1“ през 2018 г. и „Кронос-1“ през август тази година.

Министерството на енергетиката и консорциумът „Ени-Тотал“ обмислят начини за ускоряване и оптимално използване на депозитите в блок 6, се казва в официалното съобщение.

Турция претендира, че част от този блок, намиращ се югозападно от острова, попада в нейния териториален шелф.

Потвърждаването на допълнителни количества природен газ край Кипър укрепва обещаващите перспективи и стратегическото значение на Източното Средиземноморие за доставки на природен газ за Европа, са първите коментари на енергийни експерти.