Нови правила: Франция ни постави „под наблюдение“ заради COVID-19

Нови правила: Франция ни постави „под наблюдение“ заради COVID-19

България, Естония, Латвия, Литва и Румъния от днес са поставени „под наблюдение“ по отношение на Франция във връзка със ситуацията с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).

Това означава, че въпреки, че посочените държави продължават да бъдат в „зелена зона“, неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да разполагат с негативен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването (отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване), а не както беше досега 72 часа преди отпътуването.

Новите правила влизат в сила незабавно. Документите, с които българските граждани могат да пътуват от България до Франция, са:

-за ваксинираните граждани – документ за завършена ваксинационна схема:

♦ 28 дни след ваксината с една доза – Johnson & Johnson;

♦ 7 дни след втората поставена доза на останалите ваксини, които изискват две дози;

♦ за хората, които са получили всички необходими дози от ваксина, разрешена от СЗО, но които не са признати от Европейската агенция по лекарствата, 7 дни след прилагането на допълнителна доза от РНК ваксина, която се ползва от такова признаване.

enlightenedВаксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата – Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield, Janssen.

enlightenedДопуска се и сертификат за преболедуване COVID-19, издаден преди повече от 11 дни и преди по-малко от 6 месеца, или негативен PCR тест, или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването (отпътуване на първия полет при пътуване с прекачване).