Нови избори през есента

Нови избори през есента

Нови парламентарни избори изглеждат все по-възможни, а съставянето на правителство – непостижимо, обявиха политолози и анализатори пред “Труд. Така този парламент ще последва съдбата на предходния, чийто живот бе по-малко от два месеца.

Експерти коментираха пред “Труд”, че един от малкото варианти 46-ото НС да излъчи кабинет е Слави Трифонов да направи компромиси. Експертите обаче изключват подобен сценарий, тъй като шоуменът не е фен на диалога и преговорите. С бързането да обяви министри и премиер, Трифонов минира преговорите и се опита да постави възможните си партньори – “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън” пред свършен факт. След като излязоха от шока лидерите и на двете формации обявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на “Има такъв народ”. Казаха, че не са съгласни и с приоритетите. Най-обидени обаче били от манифеста на Слави, почетен от ефира на неговата телевизия. Дори и без тези трусове трите формации имат общо 112 депутати, а за мнозинство ще са им необходими 121.

Чисто математически правителство на ИНТ най-лесно би минало с подкрепата на ГЕРБ. Двете формации имат 128 народни представители. Бивши депутати от партията на Бойко Борисов коментираха, че подобна подкрепа би била най-сладкото отмъщение, тъй като във всеки момент биха могли да детронират правителството на Слави. Подкрепата на ГЕРБ пък щяла да отблъсне най-радикализираните му партийни фенове. Самият лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отрече подобна възможност като обяви, че партията му няма да подкрепи правителство на ИТН и че ще върнат втория мандат.

Телевизионната демонстрация на Слави с обявяването на кабинет, преди да е формирано НС беше отчетена от анализатори като част от президентския сценарий сегашното служебно правителство да продължи да управлява.

Мая Манолова вече направи изявление в тази посока. Тя поиска кабинетът на Радев да бъде припознат от парламента и да остане на власт. Това може да стане, ако президентът връчи третия мандат на БСП. Самият Слави Трифонов и партията му, за които се смяташе, че твърдо стоят зад президента в момента се дистанцират от него и от служебните му министри, коментираха политолози. ИТН се опитва да се еманципира и от формациите на Мая Манолова и на Христо Иванов.

“Ако Борисов иска да унищожи Слави, трябва да го накара да отиде на трети избори”, коментира професорът по политически науки Румяна Коларова. “Диалогът и договарянето са единствения възможен начин във фрагментиран парламент да се постигне правителство”, обяви тя

“Лозунгът за възстановяване на парламентаризма е тотално взривен. Предложеното от Трифонов правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата”, коментира политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. Той оспори оценката на лидера на ИТН за “изумителна победа” на партията на изборите. “Бих я нарекъл по-скоро пирова победа.”

“Една четвърт от парламентарните места при разпределението на мандатите не ти дават право да казваш държавата накъде да отива”, подчерта Стефанов.

Според него трети парламентарни избори биха били катастрофа и най-големият потърпевш ще бъде партията на г-н Трифонов, която ще бъде изметена от политическата сцена.

“Президентът изчаква за пореден път нещата в парламента да се провалят, за да бута отново към служебен кабинет и президентска република, но това е твърде ексцентрична хипотеза”, отбеляза политологът.

Юристи изчислиха, че възможните дати за нови избори са 26 септември или 3 октомври. Те предупредиха, че е рисково да се правят президентски и парламентарни избори в един ден. Като най-вероятна дата за президентските избори се очертава 7 ноември.