НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Новият шеф на Пентагона: Всички войни трябва да спрат!

Новоназначеният шеф на Пентагона Кристофър Милър даде знак, че може да ускори изтеглянето на американските войски от Афганистан и Близкия изток, като каза: „Време е да се приберем у дома“.

„Всички войни трябва да приключат“, заяви Милър в първото си послание до американските въоръжени сили. Той беше назначен за изпълняващ длъжността министър на отбраната от президента Доналд Тръмп в понеделник. Кристофър Милър каза още, че САЩ са решени да победят „Ал Кайда“, 19 години след атентатите от 11 септември, и са „на ръба да победят“ групировката.

„Мнозина са уморени от войната, аз съм един от тях“, пише той в съобщението. „Но това е критичната фаза, в която прехвърляме усилията си от лидерска към поддържаща роля“, каза той. „Прекратяването на войни изисква компромис и партньорство. Срещнахме предизвикателството; дадохме всичко от себе си. Сега е време да се приберем у дома“.

Милър не споменава конкретно разполагане на американски войски, но препратката към „Ал Кайда“ изглежда откроява Афганистан и Ирак, където американските войски са разположени след атаките на 11 септември. Бившият офицер от специалните сили на САЩ и експерт по борбата с тероризма бе определен за ръководител на Пентагона, след като Тръмп уволни Марк Еспер. Тръмп настоява да изтегли американските сили от двете страни, откакто встъпи в длъжност преди четири години.

Всяко подобно действие би трябвало да се осъществи през 67-те дни преди Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари. Еспер съкрати американските сили в Афганистан с близо две трети след мирното споразумение между САЩ и талибаните на 29 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *