НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Новият мост на магистралата край Генуа се оказа сбъркан

За съжаление новият мост на магистралата край Генуа е сбъркан, тъй като не отговаря на съвременните изисквания за строителство на пътно транспортни съоръжения. Констатацията е на италианския икономически всекидневник „Ил Соле 24 оре“, който се позова на резултатите от техническите проби през тези дни на построения за година иначе изящен виадукт.

Той замени рухналия на 14 август 2018 г. мост, който погреба в развалините 43-ма души. Очаква се „наследникът“ му всеки момент да бъде пуснат в редовна експлоатация за радост на милиони водачи на МПС от цяла Европа.

Според експертите основната грешка е на проектатнта на съоръжението – световноизвестния архитект и генуезец Енцо Пиано. Оказва се, че той е проектирал трасето на дългия 1070 м мост по това на разрушения, което му наложило да спазва същите наклони на завоите и техния радиус. Но те са били правени според нормативите на вече далечната 1963 г., когато е построен, а не по меродавните днес, които изискват по-голяма отвореност на завоите и съответно по-голям наклон с цел движение с максимално допустима скорост.

Ако се вярва на информациите от кухнята на гигантския строеж, грешката всъщнос била открита още в началото на строителството, но била пазена в тайна. Защото поправката й изисквала нов план, ново трасе с отчуждявания на терени, нови допълнителни работи, които освен средства, налагали почти удвояване на времето за строителство. Тогава местните власти и строителите решили да се върви напред, като се търсят максимално възможните решения за гарантиране на пълната безопасност на скъпото съоръжение и то за много време напред.

Слава на Бога, положението не е отчайващо, тъй като според специалистите движението занапред по новия мост край Генуа няма да създава никакви проблеми ако максималната скорост на моторните превозни средства при преминаването му е 70 км в час. С други думи тя трябва да е с 20 км по-малка от допустимите при стария мост 90 км в час, докато ако са били спазени новите нормативи – скоростта е можело да бъде и 110 км в час. Въпросът сега е как водачите да бъдат накарани наистина да спазват 70-километровото ограничение по новия мост, което ще гарантира и тяхната сигурност, и тази на съоръжението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *