Новият австрийски канцлер представи програмата си, опозицията внася вот на недоверие

Новият австрийски канцлер представи програмата си, опозицията внася вот на недоверие

Новият австрийски канцлер Александер Шаленберг представи в парламента правителствената програма, предаде БТР. Австрия остава ангажирана с евроинтеграцията на Западните Балкани и ще продължи да следва твърдия курс срещу нелегалната имиграция в ЕС, заяви новият канцлер.

След изненадващата оставка на Себастиян Курц опозицията във Виена подготвя вот на недоверие както срещу отделни министри, така и срещу целия кабинет.

„Естествено, че ще продължа да работя тясно с председателя на моята партия Себастиян Курц и с коалиционния партньор „Зелените“, обяви новият канцлер Александер Шаленберг в парламента и заяви, че не разбира искането на вот на недоверие срещу финансовия министър, който по думите му е започнал една от най-успешните данъчни реформи. Това разгневи опозицията.

След като Себастиян Курц сам се оттегли от канцлерския пост, социалдемократите насочиха атаките си срещу финансовия министър Гернот Блюмел, чието министерство е финансирало медийната кампания в полза на Курц.

Крайнодясната „Партия на свободата“ внася вот на недоверие срещу целия кабинет, тъй като според нея „Зелените“ – коалиционният партньор на „Народната партия“ на Курц, подкрепят корупционното му управление.

Социалдемократи, либерали и крайната десница внасят и предложение за анкетна комисия в парламента, която да разследва корупционния скандал около Себастиян Курц и обкръжението му.

Либералната партия и крайнодясната „Партия на свободата“ настояват за регламент срещу безразборното финансиране на медийни публикации с пари на данъкоплатците.

Опозиционните партии обаче не разполагат с достатъчно депутати, за да успеят с предложенията си.