Нова опасност! COVID-19 плъзва още по-бързо в близките дни с това

Нова опасност! COVID-19 плъзва още по-бързо в близките дни с това

Нова опасност надвисва над света със затоплянето на времето и пандемията от коронавирус. Цъфтежът на растенията може да се окаже мощен фактор за разнасяне на инфекцията от новия коронавирус, ако разпространението му не спре до средата на юни, пише Блиц.

Това предупреди имунологът алерголог и кандидат на науките Надежда Логина. „Ситуацията ще бъде особено трудна, ако не спрем епидемията до средата на юни, когато тополата цъфти. Много често има обостряне на алергични заболявания на дихателната система именно по време на цъфтежа на растенията. А тополовият пух може дори да стане активен преносител на коронавируса”, казва Логина. Руската лекарка предупреждава, че всички страдащи от алергия са застрашени по време на разпространението на коронавируса и в сезона на цъфтежа, който ще доведе до масови обостряния на състоянията на пациентите.

„Защото на първо място това са хора, страдащи от различни форми на бронхиална астма или алергичен ринит. Има повече от 20% такива хора на Земята”, обяснява алерголожката. Според Надежда Логина хората, страдащи от всякакви алергични заболявания на дихателната система, имат защитни реакции на лигавиците, затова са по-податливи на въздействието на всякакви микробни и вирусни фактори. „Затова горещо съветваме такива пациенти внимателно да спазват всички предпазни мерки”, казва Логина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *