Нова мода: Баровци наемат цели хотели, за да купонясват на воля

Нова мода: Баровци наемат цели хотели, за да купонясват на воля

Баровци наемат цели хотели, за да купонясват законно и на воля във Варна, съобщи областният управител Стоян Пасев.

„Като цяло се запазва тенденцията хората да се пазят. Нямаме масово втурване към заведенията, каквото беше очакването на мнозина. Идват празници, 8 март е един от тях и се предполага да има доста резервации. Затова искам да съобщя на всички, че проверките няма да спрат. Трябва да се спазват всички предписания на министъра на здравеопазването. През миналата седмица сме направили 150 проверки, съвместно с РЗИ-Варна. Има дребни нарушения, като неносене на маски, но като цяло заведенията спазват разпоредбите“, каза още Пасев. Наблюдава се ръст на хоспитализираните, допълни областният управител. В тази връзка е взето решение за допълнително увеличаване с 20% на легловата база във Варна.

Директорът на РЗИ-Варна, д-р Дочка Михайлова обясни, че в морската столица продължава да расте броят на регистрираните с коронавирус и броят на хоспитализираните пациенти. „Ваксинацията се провежда по график, съобразно възможностите. Пускаме и зелени коридори, но ограничено. Има голям интерес и не искаме да ограничаваме хората.

Получаваме всяка седмица доставки на ваксини. С предимство имунизираме участниците в изборите. Това е първата доза, която получават, затова бързаме, за да има време за втората“, каза още д-р Михайлова. Тя заяви, че до момента няма данни за странични реакции при поставянето на ваксината. За област Варна за 14-дневен период коефициентът на заболеваемост е 216 на 100 000 души население. За седмица са установени 593 положителни лица за коронавирус.

В лечебните заведения на територията на областта има 91 свободни легла за ковид-пациенти, от които 4 са за деца. Интензивните легла в момента са заети до 50% от капацитета им. За седмица са поставени под карантина три групи в детска градина „Снежанка“ в Провадия. Освен това под карантина е втора група в ДГ „Незабравка“ във Варна, една група в детска градина във Виница и една група в ДГ „Морски свят“.

Предимно хора от персонала са с положителни проби, поради което се поставят под карантина цели групи или детска градина, обясни д-р Михайлова. Тя добави, че дори да има ваксиниран в семейството, при установяване на друг член от домакинството с коронавирус, ваксинираният също остава под карантина.

Директорът на РЗИ-Варна допълни още, че тази година няма проблеми със сезонния грип и сякаш коронавирусът е изместил всички други сезонни заболявания. Тя изрази надежда, че предизборните събития ще се правят при стриктно спазване на мерките, като предложи да са на открито или дори онлайн, за да се избегне риск от струпване на хора на едно място и предаване на заразата.