Нова измама покрай Covid-19: Получихме оплаквания от вашите съседи, че не носите маска

Нова измама покрай Covid-19: Получихме оплаквания от вашите съседи, че не носите маска

Полицията в Испания предупреждава за нова измама, свързана с Ковид-19, пише bulgaros.ovh. Хакери изпращат имейли с вирус от името на Министерството на здравеопазването. Чрез вируса получават пълен достъп до информацията във вашия компютър, включително пароли за онлайн банкиране и номера на кредитни карти, предупреждават от полицията.

Всички лица са длъжни да носят защитна маска, когато се намират в закрити или на открити обществени места. Глобата за неносене на маска е 100 евро. Това гласи Закона за „Новата нормалност“, който беше одобрен на заседанието на Министерския съвет във вторник.

Хакерите изпращат фалшиви имейли от името на Министерството на здравеопазването, с който информират предполагаемия нарушител, че срещу него има оплаквания, че не е носил защитна маска. Съобщението включва връзка, от която получателят на имейла трябва да изтегли уведомлението за наложената му глоба.

„Получихме няколко оплаквания от вашите съседи, че не спазвате действащите разпоредби относно използването на защитна маска“, се казва в имейла.

Службата за борба с киберпрестъпленията към Гражданската гвардия предупреди за тази нова измама в профила си в Twitter и призова интернет потребителите да не отварят прикачения файл и веднага да изтрият съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *