НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Нова измама изпразва джоба на българина чрез белгийския КАТ

Нова измамна схема с глоби за пътни нарушения в Белгия и други европейски страни е пусната в оборот. Това съобщиха пострадали от Велико Търново и показаха фалшиви фишове за превишена скорост от полицията в Антверпен, които идват по пощата, пише „Труд”.

„Получих въпросното известие в писмо. На плика обаче липсва клеймо, адрес на изпращача и дата. Веднага разбрах, че е вид измама, защото от месеци заради пандемията и различните изисквания за карантина не съм напускал страната”, разказа потърпевш, който заяви, че ще съобщи за случая и на полицията.

Бланките са написани изцяло на български език. Вероятно са използвани истински белгийски фишове, защото в тях се съдържа цялата информация, изисквана и от българските електронни „честитки” на КАТ – дата, час, място на нарушението, номер на автомобила допустимата скорост и тази, с която колата се е движила. За скорост над 20 км над разрешената, глобата е 155 евро.

Прави впечатление, че нарушението е констатирано на 4 октомври, а бланката е пратена към България на 19 октомври. Според хора, които пътуват често с коли в Белгия, Холандия и други страни, почти е невероятно подобна глоба да е „излязла” за по-малко от месец.

Сумата трябва да се преведе до 15 дни на посочена банкова сметка, която вероятно е фалшива. Но може и целта на измамниците е само да накарат получателя да влезе в посочения от тях сайт, където с няколко стъпки да си остави личните данни и да проникнат в компютъра му.

Възможно е също посоченият телефон за въпроси и контакти да е импулсен, където след обаждане да започнат дълги преговори и обяснения, а в края на месеца нашенецът да получи сметка за 250-300 лева. Измами с такива обаждания вече е имало през 2015-2016 г. Тогава е ставало дума за глоби на КАТ, но в Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *