„Нова Демокрация“ запазва солидната си преднина пред СИРИЗА

„Нова Демокрация“ запазва солидната си преднина пред СИРИЗА

Управляващата „Нова Демокрация“ все още има двуцифрена преднина пред СИРИЗА, показа проучване на общественото мнение, публикувано от Pulse в четвъртък. Тя даде на дясноцентристката партия рейтинг на одобрение от 39%, срещу 23% за лявата опозиция, въпреки че и двете партии отстъпиха с един процент в сравнение с анкетата на Pulse от 12-16 декември, пише Kathimerini.

Лявоцентристкото „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) спечелиха по половин точка, с рейтинги за одобрение съответно 7,5% и 6,5%, докато дясната националистическа „Гръцко решение“ и крайнолявата МеРА25 останаха на 4,5% и 3 %.

Анкетата на Pulse беше проведена по телефона на 25-27 януари и фокусът й беше върху здравната криза, като 58% от анкетираните изразиха загриженост относно новия вариант на коронавирус, а 39% заявиха, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията е „малко вероятно“ или „невероятно“ в скоро време.

Проучването също показа интересна промяна по отношение на ваксинациите, като 74% заявиха, че „определено“ или „вероятно“ ще получат инжекция, срещу 67% месец по-рано. Що се отнася до гръцко-турските връзки, само 17% вярват, че скорошните проучвателни контакти ще помогнат за подобряване на отношенията, докато 59% казват, че изборът на Джо Байдън за президент на САЩ ще бъде положителен за Гърция спрямо Турция.