Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Никос Анастасиадис парира исканията за две държави на остров Кипър

Исканията за решение на Кипърския въпрос чрез създаването на две държави на острова са неприемливи, заяви президентът на Кипър Никос Анастасиадис, цитиран от БНР.

Вчера той и лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заминаха за Ню Йорк, където в края на месеца ще имат обща среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, потвърдиха от световната организация.

Кипър потвърждава твърдия си ангажимент за уреждане на Кипърския въпрос въз основа на международното право, подчерта президентът Никос Анастасиадис в изявлението си по време на Евро-средиземноморската среща на върха /ΕUMED 9/, проведена в петък в Атина.

Той се обяви срещу исканията за радикална промяна на решението за федерално обединение чрез настояването на Анкара и ръководството на кипърските турци за създаване на две държави.

В приетата декларация лидерите на средиземноморските страни призоваха Турция да се въздържа от провокации срещу Кипър и да отмени незаконните си действия в оградения град Вароша.

Кипърският въпрос е в центъра на предстоящите контакти на президента Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, както и в кулоарите форума.

В опит да се намерят начини за възобновяване на преговорите, прекратени преди повече от 4 години, Анастасиадис и Татар ще имат неофициална тристранна среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в края на месеца. Това ще е първата среща на такова ниво след провала на неформалната петстранна конференция по Кипърския въпрос през април тази година в Женева.