Николай Младенов: Ако Газа не спре с ракетите, примирието няма да бъде възможно

Николай Младенов: Ако Газа не спре с ракетите, примирието няма да бъде възможно

„Ако не се спре с ракетния обстрел от Газа, примирието няма да бъде възможно.“. Това мнение изрази пред bTV бившият специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов.

Според него са били допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт. „В Ерусалим се трупаше напрежение по две линии – едната в квартала „Шейк Джара“, където извеждаха палестинци от домовете им и настаняваха израелци. И отделно напрежението по светите места в Стария град“, коментира Младенов.

„За съжаление в цялата тази каша се добави и решението на Абас да отложи палестинските избори“, допълни той. По думите му ролята на Египет е най-важна за деескалация на напрежението.

„През 2019 г. при предишно напрежение трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията до 10 ч. вечерта, ще последва военна операция, която ще е разрушителна. Ако в Газа продължи да ескалира напрежението и израелската армия влезе вътре, ще има такива жертви и разрухи, това ще стане една неуправляема територията“, смята Младенов.

Според него сме свидетели на т.нар. „ТикТок революция“, при която всички участници снимат насилието и го публикуват в социалните мрежи. Това води до по-лесна радикализация.

Николай Младенов не каза дали някой е разговарял с него за кандидатура за президент на ГЕРБ за вота през есента. Той уточни, че е в България на почивка със семейството си и не се занимава с политика в момента.

„Говорих с Бойко Борисов малко след изборите. Не бяха направени достатъчно опити да се сформира правителство. Ако търсим паралели – Израел през последните две години мина през четири избора. Сега има вариант за пети избори. Всичко това е заради неспособността да се сформира стабилно управление. Надявам се България да не върви по този път“, каза Младенов.