Нидерландия остава с полицейски час до 15 март

Нидерландия остава с полицейски час до 15 март

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи на пресконференция, че срокът на въведения на 23 януари нощен полицейски час се удължава до 15 март, предаде Франс прес.

На 8 март правителството ще съобщи дали тази мярка за борба с коронавируса, ще остане в сила и след 15 март.

Нощният час действа от 21 ч. до 4,30 ч. и веднъж вече беше удължен – до 2 март. Такъв режим в Нидерландия не е имало от Втората световна война насам, припомня АФП.

На 15 март в Нидерландия започва тридневно гласуване на парламентарни избори. Властите решиха тази година вотът да се състои в три дни, до 17 март, за да се ограничат здравните рискове. Изборните бюра ще бъдат отворени до 21 часа.

„Засега все още се намираме в изключително трудна фаза“, каза Рюте, допълвайки, че според експерти трета вълна е неизбежна. „Числата отново растат. Това е реалност, която трябва да приемем“, отбеляза той, изтъквайки безпокойството, свързано с британския вариант на вируса.

Потвърдените случаи на коронавирус в Нидерландия са се увеличили с почти 19 процента за последната седмица, а повече хора са били тествани, заяви днес националният здравен институт, цитиран от Асошиейтед прес.

Делът на положителните тестове е намалял от 11,5 на 9,8 процента при сегашното разпространение на вируса, което институтът определи като „трета вълна“.

Смята се, че карантинните мерки от 23 януари са довели до намаляване на заразяванията с 10 процента, заяви институтът.

„Тъй като мнозинството от населението още не е ваксинирано, е много важно да се предотвратят заразяванията колкото се може повече и тази трета вълна да бъде задържана на колкото се може по-ниско ниво“, каза институтът.

Според него „това е възможно само ако евентуалното разхлабване (на карантинните мерки) се прави много предпазливо и постепенно“.

Изявлението беше направено преди пресконференцията на премиера, на която той обяви постепенно смекчаване на някои ограничения, включително връщане на гимназистите в училище за по няколко часа на седмица и отварянето на някои обекти като фризьорските салони.

Рюте обаче каза, че засега магазините, които не са от първостепенно значение, баровете, ресторантите и други обекти като кината, остават затворени.

В Нидерландия са потвърдени над 15 300 смъртни случая от КОВИД-19.