Не може да изберете мъж без семейство, който претендира да подреди системата…

Не може да изберете мъж без семейство, който претендира да подреди системата…

Не, бе, не може сериозно да изберете в неделя Слави Трифонов с офшорката от щата Делауеър, „примапатриота“, който не плащаше данъците си в България. Не може да изберете наглеца, който по телевизията си взе дипломата за висше, години след като завърши семестриално, в разрез с всички академични норми. Не може да изберете церемониал-майстора на сватбите и кръщенетата на Васил и Георги Илиеви, който рева като карпатска мечка в праймтайма на БНТ, когато разстреляха единия брат от ВИС насред улицата.

Не може да изберете храненика на Илия Павлов и „Мултигруп“, спонсорите и бащиците на „Хъшове“ и Ку-ку бенд. Не може да изберете циника, който десетилетия наред се гавреше с Лили Иванова, Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Васил Найденов, Володя Стоянов, Юлиан Вучков, Марта Вачкова, Мариус Куркински, Емил Димитров, с десетки певци, артисти, писатели… Циника, който натрупа милиони, обругавайки известните и успели българи. Не може да изберете крадеца, който похити шоуто на Тодор Колев и го представи за свое авторско в ефира на БТВ. Не може да изберете сатаниста, татуирал на гърба си Четвъртия конник от Апокалипсиса и надписа „Аз идвам и водя Ада със себе си“.

Няма как това да се случи в православна България, родината на Патриарх Евтимий, Отец Паисий и Дякона Левски. Не може да изберете чалгаря, опростачил поколения с най-вулгарни кючеци; приучил ги на безкнижие; изпял „Ще ти скъсам гъза“ и „Шат на патката главата“. Не може да изберете „партийния лидер“, който няма програма, няма визия за отечеството, не се е явил на едно предизборно събрание, на нито един диспут с опоненти, крие се от медиите, не отговаря на въпроси, отказва да бъде депутат, отказва да състави правителство, но въпреки това заявява претенции да ръководи България. Не може да изберете марионетката, която позволи на олигарсите от ДПС да u редят депутатските листи във ведомствения ресторант „Есте“.

Не може да изберете мъж без семейство, без жена, без деца, без собствен бит, който претендира да подреди системата… Първо да подреди собствения си живот, после да оправя нашия. В интимността се провалил, защо смятаме, че няма да се провали и с управлението на държавата? Не може да изберете верния партньор по карти на Бойко Борисов… Онзи, който му поиска 50% от партия ГЕРБ и с когото ходеха романтично на кино…

Нали мразите Борисов, нали искате да приключите „Тиквата“? С кого ще го замените – с алтер егото му, с ретро мутра от 90-те, която се движи с ескорт от бронирани джипове и десетки охранители, като във филм за Пабло Ескобар? Не може да изберете ментално и физически болен човек, комуто е трудно две крачки сам да извърви… Човек за санаториум, не за Министерски съвет. Защо да се заблуждаваме – Слави Трифонов няма нито експертен, нито човешки потенциал да приема мандат и да излъчва правителство. Кому е нужна тази авантюра на гърба на дълго лъгания българин? Не ни ли стигнаха експериментите с Царя, Тройната коалиция и Орешарски? Вразумете се.

Всеки глас за „Има такъв народ“ е глас срещу бъдещето на децата ви. Срещу интелигентността. Срещу здравия разум и добрия вкус. Изблик на мазохизъм. Признак на национално обуначване, самопризнание за ненаучени уроци от историята. Да, никога не е късно да станем за резил, но имаме ли толкова време пред себе си, че да го обречем на простотия.

Недялко Недялков, пред в. „Труд“