НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Нетът пълен с рецепти за домашно лечение на COVID

Рецепти по дни за домашно лечение на COVID-19 напълниха социалните мрежи. След сериозния бум на заболели от коронавирус в страната се оказа, че много хора предпочитат да потърсят дистанционно помощ или публикуват изписаните им лечения, за да са в помощ на бъдещи пациенти. Специалисти коментираха обаче, че подобни „дистанционни“ рецепти водят единствено до хаос, паника и презапасяване ненужно с лекарства.

От Асоциацията на собствениците на аптеки сигнализират, че вече има дефицити. Засега обаче държавата не е засякла проблем. Аптечната мрежа отразява като в огледало случващото се в последните няколко седмици. Колкото повече се увеличават новозаразените с COVID-19, толкова по-празни остават чекмеджетата на фармацевтите, показа проверка на NOVA.

„За съжаление вече започнаха да се появяват някои дефицити и те са пряко свързани с COVID-19 заболяването. Открояват се 3 групи лекарства, които в по-голяма или в по-малка степен са дефицит. На първо място са антитромботичните лекарства, които се използват активно и в болнична обстановка, и за домашно лечение. Например фраксипарин, например клексан“, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Увреждайки кръвоносните съдове,

вирусът води до по-голям риск от тромбозиране на кръвта

Затова с цел превенция на евентуалните усложнения при по-тежките случаи се предписват антитромбоцити.

„Другата група, която също се използва за това заболяване, са кортикоидите. Международното им име е например дексаметазон. Те се използват много активно. При тях също се оформя дефицит, който се надявам да е временен“, добави Костов. Кортикостероиди се предписват, когато имунитетът изнемогва и реагира неадекватно. Те предпазват от свръхактивна имунна реакция, казват пулмолози. Препоръчват на личните лекари да не ги предписват твърде рано, защото при по-леко болни може повече да навредят, отколкото да помогнат. Ако не са навременни, потискайки имунитета, ще задържат вируса по-дълго време в организма.

„Кортикостероидите са много сериозни лекарства и хората не могат да ги купуват както си искат Третата група лекарства, които мисля, че проблемът е по-малък, защото са много взаимозаменяеми, има много синоними, са антибиотиците. Антибиотици липсват в момента. Два-три основни антибиотика липсват, но те са заменими, така че там проблемът не е голям“, смята Костов. Причината

да сме пред дефицит на тези лекарствени продукти

не е презапасяване, твърди Костов.

„Те се предписват само с рецепта и бързото им изчерпване се дължи просто на бързо нарастващия брой на заразени, които се лекуват у дома. Болниците са добре снабдени с тези лекарства“, казва председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Проблемът засяга конкретно домашното лечение.

„Препаратите, които се използват съобразно тежестта и симптоматиката на пациентите, са различни. Даваме стимулиращи имунната защита, витамини, антиагреганти. В някои случаи се изписват антибиотици, понякога се използват и кортикостероиди. Зависи все пак от заболяването. От най-обикновените до най-тежката артилерия в зависимост от тежестта на заболяването“, обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Междувременно 2301 са заразените с коронавирус у нас през последното денонощие при направените 8702 PCR теста (26,4% от тестваните са с положителни проби), показва справка в Единния информационен портал към 00:00 ч. на 8 ноември. Така

активните случаи в страната са вече 49 048

от тях 3715 пациенти са хоспитализирани, от тях 152 през последното денонощие. В интензивните отделения са 271 души с коронавирус, като през последните 24 ч. броят им се е увеличил с 14 пациенти.

56 са смъртните случаи с COVID-19 за денонощието (общо 1632 от началото на пандемията). Излекувани са 369 пациенти през последните 24 часа. Най-много засечени с тестове заразени има отново в столицата – 853, Варна следва с 271 , а трети в мрачната класация е Пловдив със 144.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *