Недоказано, но факт – корупция при даването на българско гражданство

Недоказано, но факт – корупция при даването на българско гражданство

Има пропуски и данни за корупция при издаването на българско гражданство и са нужни законодателни промени. Това е основният извод на депутатите от Временната комисия за изясняване на изнесените в наши и чужди медии факти и обстоятелства за корупционна схема при придобиване на българско гражданство от чужденци.

Комисията беше беше създадена след скандала, свързан със сигнали за корупционна схема в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

В края на октомври 2018 г. близо 20 души от Агенцията бяха арестувани. Сред тях беше и шефът на институцията Петър Харалампиев. Прокуратурата работеше по сигнал за издавани документи за български произход срещу 5000 евро.

Според депутатите от комисията най-сериозен е проблемът с т.нар. инвестиционно гражданство.

Заради това те предлагат промени в Закона за българското гражданство, според които такова може да получи лице, което в капитала на търговско дружество не по-малко от 1 млн. лв. за осъществяване на приоритетен инвестиционен проект.

Йордан Цонев от ДПС, който оглавяваше комисията, смята, че не може да се сложи край на даването на инвестиционно гражданство, защото това не би било добре за инвестиционния климат в страната.

„Става въпрос за милиарди, за конкуренция, за инвестиции в голям мащаб“, посочи той.

Според Цонев натискът за инвестиционни гражданства ще се засилва с оглед и на кризата, свързана с коронавируса.

Независимият депутат Павел Шопов пък обвини комисията, че е замела проблема.

„Тук става въпрос за корупционен скандал, който е мега скандал. Каква е тази гордост, че сте си свършили добре работата? Тя е, че сте замели проблема под килима и сте отървали управляващите да отговарят“, скочи той. Според него едно лице с години управлявало агенцията и вкарвало пари в една партийна каса. А коронавирусът допринесъл всички скандали при управляващите услужливо да се забравят от хората.

Според Маноил Манев от ГЕРБ му отговори, че временна комисия е свършила много добра работа.

„Не може когато говорим за българи, българско гражданство, даване на паспорт на български граждани, на хора с такова самосъзнание, ние да си мерим… патриотизма. Българското гражданство не се състои само в една агенция там. И ако има проблеми, които сме посочили, те най-малко са там. Най-малкото и някои от нас в тази комисия се е занимавал да замита нещо. Става въпрос, че три институции могат да искат едни и същи документи и да ги връщат. Не е редно това, че имате партийни търкания с някого, да се меша в политиката на страната“, скочи той.

Според лидера на НФСБ Валери Симеонов обаче създаването на комисията е било погрешно, защото сформирането й било само на базата на медийни публикации.

„Комисията работеше успоредно с работата на прокуратурата и нямаше какво да направи освен да разпише обективно фактите и също да потърси грешки. Поздравявам колегите, че са си свършили съвестно работата. Но смятам, че е време Народното събрание да спре да работи по медийни публикации“, настоя Симеонов.

„Редно ли е да гасим пожар с туба бензин? Всичко това стана след едно показно влизане на прокуратурата и медийни публикации, в които се посочваха виновници. Повече от половин година, откакто е арестуван Петър Харалампиев, той не е осъден, нито има основателни доказателства. Този човек осем месеца лежа в ареста. Ние фактически съсипахме този човек и това според мен е петно върху българския парламент“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *