Недоволни италианци реагираха с #Orwell на новите ограничения заради коронавируса

Недоволни италианци реагираха с #Orwell на новите ограничения заради коронавируса

Италианското правителство се сблъсква с обвинения за налагане на полицейска държава, отправени от потребители на социални медии, които използват хаштаговете #Stasi и #Orwell, за да осъдят новите мерки за справяне с коронавируса, предаде ДПА.

През последните 24 часа и двата хаштага поместват в италианския Туитър публикации, свързани с негодуванието от новите ограничения върху социалните събирания, обхващащи и такива в домашни условия.

Правителството забрани всички празненства на закрито и на открито, с изключение на събирането на максимум 30 души след сватбена церемония, кръщене или погребение.

Указът на премиера Джузепе Конте „силно препоръчва“ да се избягват празненства в домашни условия и да се ограничават поканените на тях гости до шест души. Правителството изтъква, че когато хората посрещат гости у дома си, трябва да носят предпазни маски, за да се намали максимално рискът от зараза.

Крайнодесният опозиционен лидер Матео Салвини, който периодично се солидаризира със скептиците към коронавируса, е начело на бунта в социалните медии срещу новите мерки. Да не би да вземаме полицаите от улиците и да ги превръщаме в Полицията на мисълта, за да проверяват жилищните блокове? Дори Джордж Оруел не би стигнал толкова далече, това е лудост, нека препрочетем „1984“, написа Салвини в Туитър.

Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца първи обяви мерките в неделя, предизвиквайки негодувание, когато каза, че хората трябва да донасят за свои съседи, които нарушават правилата.

Ясно е, че ще увеличим полицейския контрол и ще има донесения в полицията, каза Сперанца по обществената телевизия РАИ, в отговор на въпрос как забраната за частни партита може да бъде наложена.

Министърът обаче подчерта, че се разчита главно на самодисциплината. През тези месеци италианците показаха, че не е нужен полицай, който да ги проверява поотделно. Сигурен съм, че огромното мнозинство от населението ще следва правилата, каза здравният министър.

Не всички граждани бяха достатъчно добросъвестни: в крайбрежното градче край Рим Ладисполи жена организира две тържества за рождения ден за 8-годишния си син, въпреки че имаше симптоми на болестта и очакваше да получи резултати от тест на гърлен секрет.

Впоследствие жената даде положителна проба, а 60 души бяха поставени под карантина. Италианското правителство предприе мерки след голям скок в броя на заразените – от 2000 дневно в края на септември до близо 6000 през последните почивни дни, отбелязва ДПА. Забраната на кабинета в Рим за почти всички видове събирания на хора беше предшествана от предупреждения на здравни експерти, че вирусът се разпространява особено бързо при домашни събирания.

Италия е сред държавите, най-тежко засегнати от пандемията. Досега са регистрирани близо 360 000 заразени, от които над 36 000 са починали.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *