На 102 умря последният от създателите на атомната бомба на СССР

На 102 умря последният от създателите на атомната бомба на СССР

На 102 години издъхна последният жив от екипа на Лев Ландау, създал съветската атомна бомба, с което се дава старта на Студената война между СССР и САЩ. Това е физикът Исак Маркович Халатников, съобщиха от академията на науките на Русия. Той бе най-възрастният академик.

Халатников работи и по създаването на водородната бомба на СССР. Той прави изчисленията на оръжията, които дават възможност да се съкрати времето за разработването им и така да се навакса изоставането от американците.

Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 г. на полигона в Семипалатинск, днешен Казахстан. Нейната мощност е 22 килотона, колкото и американската, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.

Наречена е РДС-1 или Реактивен двигател специален – 1. Другите наименования са Изделие 501 и Първата мълния. Американците я наричат Джо-1 по прякора на Йосиф Сталин от техните спецслужби.

Исак Халатников е роден на 17 октомври 1919 година в Екатеринослав. Известен с разработките си по космология, свърхпроводимост, квантова електродинамика и други. Създава с Лев Ландау теорията за квантовите течности. Първият директор на института по теоретична физика към академията на науките (1964-1992 г.).

Последен носител на Сталиновска премия през 1953 г. Награждаван е с „Почетен знак“, три пъти орден „Червено знаме“, два пъти с орден „Дружба между народите“, орден „За заслуги към отечеството“, III степен, орден „Октомврийска революция“, орден „Отечествена война“, II степен, медал „За победата над Германия във Великата отечетвена война“ и много други награди. За вековния му юбилей получи от Владимир Путин орден „Свети Александър Невски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *