НОВИНИТЕ

На 102 умря последният от създателите на атомната бомба на СССР

На 102 години издъхна последният жив от екипа на Лев Ландау, създал съветската атомна бомба, с което се дава старта на Студената война между СССР и САЩ. Това е физикът Исак Маркович Халатников, съобщиха от академията на науките на Русия. Той бе най-възрастният академик.

Халатников работи и по създаването на водородната бомба на СССР. Той прави изчисленията на оръжията, които дават възможност да се съкрати времето за разработването им и така да се навакса изоставането от американците.

Първата съветска атомна бомба е взривена на 29 август 1949 г. на полигона в Семипалатинск, днешен Казахстан. Нейната мощност е 22 килотона, колкото и американската, хвърлена над Нагасаки през 1945 г.

Наречена е РДС-1 или Реактивен двигател специален – 1. Другите наименования са Изделие 501 и Първата мълния. Американците я наричат Джо-1 по прякора на Йосиф Сталин от техните спецслужби.

Исак Халатников е роден на 17 октомври 1919 година в Екатеринослав. Известен с разработките си по космология, свърхпроводимост, квантова електродинамика и други. Създава с Лев Ландау теорията за квантовите течности. Първият директор на института по теоретична физика към академията на науките (1964-1992 г.).

Последен носител на Сталиновска премия през 1953 г. Награждаван е с „Почетен знак“, три пъти орден „Червено знаме“, два пъти с орден „Дружба между народите“, орден „За заслуги към отечеството“, III степен, орден „Октомврийска революция“, орден „Отечествена война“, II степен, медал „За победата над Германия във Великата отечетвена война“ и много други награди. За вековния му юбилей получи от Владимир Путин орден „Свети Александър Невски“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *