На 10 април 1979 г. в космоса излита първият български космонавт

На 10 април 1979 г. в космоса излита първият български космонавт

Жаждата да откриваш нови светове е присъща на човешката природа. Малко са обаче хората, на които съдбата е отредила да го направят.

Един от нейните избраници обаче е българинът Георги Иванов. Той е първият българин, който ще види Земята от космоса.

А датата, на която това се случва е 10 април 1979 година.

От Ловеч до космоса

Георги Иванов Какалов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 година.

Завършва Военното училище в Долна Митрополия със специалност инженер-летец, след което служи като пилот в армията и става кандидат на науките в областта на физиката.

Той е един от четиримата българи, селектирани за първата космическа мисия с участието на наши сънародници от Москва.

Когато става ясно, че са България е решила да изпрати първи космонавт за обучение в Русия, стотици кандидати подават документите си.

Одобрените обаче са само четирима: Александър Александров, Георги Йовчев, Иван Наков и Георги Иванов. Те са изпратени на щателни медицински прегледи и тестове в Москва. На следващ етап отпадат Йовчев и Наков. Така за титуляр от българска страна е избран Георги Иванов, а негова резерва е Александър Александров.

Така се стига до датата 10 април, 1979 година. В 20 часа и 34 минути московско време в орбита около земята е изстрелян космическият кораб „Союз 33“.

В него има двама космонавти – руснакът Николай Рукавишников и и българинът от Ловеч – Георги Иванов.

Аварията

След като „Союз 33“ вече е извън земната орбита, трябва да се скачи с орбиталната станция „Салют-6“.

Космическият кораб обаче започва да се придвижва със скорост, по-голяма от предвидената. Така се включва автоматично коригиране на скоростта, което обаче води до прегаряне на част от двигателя, поради което скачването става невъзможно.

Двамата космонавти трябва спешно да се върнат на Земята. След като мисията е прекратена, Иванов и Рукавишников се приземяват по метод на „свободно падащо тяло от голяма височина“.

Този случай влиза в христоматиите по космонавтика, а след него се правят значителни подобрения на двигателите, за да не се допускат повече такива грешки.

След този полет България вече официално влиза в списъка на космическите държави, признати от Организацията на обединените нации.

България и космоса – днес

Полетите на Георги Иванов и на втория българин в космоса – Александър Александров вече са в миналото.

Това минало обаче, се оказва обект на голям интерес от страна на децата. За това разказва Асен Матеев, преподавател по информатика и информационни технологии в София.

Когато показва на учениците си виртуален симулатор на това, което виждат астронавтите, реакциите не закъсняват. Така учителят създава платформата ПИЦА, която обединява потока от официална информация за космоса и я събира на едно място, така че децата да имат една отправна точка, когато искат да прочетат повече за космонавтиката.

Скоро обаче интересът на децата става толкова голям и толкова много ученици харесват страницата на проекта, че се налага да се създадат клубове по астронавтика в няколко столични училища. За момента те обединяват 150 деца от 3 до 12 клас.

Дори се организира и конкурс – Космонавтика, който иска да провокира въображението и познанието на децата за космоса. Участие взимат дори деца от Нова Зеландия.

Може би това е пътят към полета на следващия българин, който ще види Земята от космоса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *