На изборите на 11 юли: Българите зад граница ще гласуват в над 800 секции

На изборите на 11 юли: Българите зад граница ще гласуват в над 800 секции

В над 800 секции ще могат да гласуват сънародниците ни зад граница, сочи анализ на външното министерство. Това обяви на брифинг във ведомството постоянният секретар Иван Кондов. На миналите избори през април секциите са били почти двойно по-малко. Причината за големия брой новооткрити места за гласуване в чужбина обаче не е заради по-големия брой желаещи да упражнят правото си на вот, а заради промяна в Изборния кодекс, с която отпаднаха ограниченията за брой секции в страни извън ЕС.

Така сега най-голям брой в чужбина ще има в UK, където ще бъдат открити 130 места за гласуване, като само в Лондон те ще са 48. Следващите по брой са Германия и Турция.

В Германия ще има над 105 секции за гласуване, а в Турция подадените заявления са за около 110 секции. В Гърция за изборите на 11 юли ще има 29 секции, в които освен постоянно пребиваващите българи там ще могат да гласуват и нашенците, които са отишли на плаж в южната ни съседка. В Испания местата за гласуване ще са 65, а в САЩ – 53. Интересна подробност е, че на 11 юли

в Молдова ще се провеждат и национални избори

като за българите там ще бъдат отворени 6 секции за парламентарния вот у нас. По думите на Кондов 568 са само автоматично отворените секции, но броят им тепърва ще расте. Кондов подчерта, че логистиката ще е предизвикателство. „Ще има голям брой назначени от СИК. Въпреки това сме създали необходимата организация и ще се справим“, категоричен бе той. По думите му заявленията са доста по-малко от подадените от миналите избори. Сега били подадени 37 000 заявления, докато на миналите избори през същия период са били около 80 000. Кондов

призова българите зад граница да подават заявления

а не да попълват декларации на място. Очакват да получат разрешения навсякъде, където са поискали да се проведат изборите. Зам.- председателят на комисията за изборите в чужбина Калин Анастасов заяви, че ни очакват безпрецедентни избори.

„Към днешна дата секциите с над 40 подадени заявления и автоматично образуваните секции са над 740“, уточни той и припомни, че на миналите избори бяха отворени 465 секции. По думите му с Чешката република продължават разговори за секции извън дипломатическите представителства. Според изчисленията на министерството максималният брой избиратели, които могат да гласуват с една машина, е 400-450 човека. Анастасов подчерта, че 4500 души ще са нужни за окомплектоването на 740 секции. Тепърва предстоят разговори с политическите партии за членове на СИК. Разчитаме от българските общности да попълнят останалите места. Все още се очаква от ЦИК да съобщят колко да е броят на бюлетините. „ЦИК трябва да определи

в кой момент ще се премине от машината на хартията

и какъв ще е алгоритъмът“, добави той. По думите му между 270 и 320 секции ще гласуват с машина зад граница. Той подчерта, че намират трудност да намерят доброволци за вота, защото повече били планирали почивката си тогава. По думите на Кондов външното министерство отговаря само за транспортирането на машините, а не за охраната им.

Междувременно ЦИК прекрати поръчката за доставка на нови 1500 машини за гласуване за вота на 11 юли.

Поръчката включваше не само доставката на устройствата,

но и модификация на софтуера, логистиката и обслужването на машините за частичните местни избори на 27 юни, за предстоящия предсрочен парламентарен вот, както и за изборите за президент наесен, в това число и обучение на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и чужбина.

От компанията „Сиела Норма“, с която се водеха преговорите, са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 млн. лева. От фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката, на каквато и да е цена. Предстои ЦИК да вземе решение как ще осигури машинното гласуване на предстоящия вот.

По-рано през деня, провокирани от твърденията, че си извиват ръце, в писмо до медиите от „Сиела Норма“ съобщиха, че прогнозните разчети значително надвишават предложения бюджет от 6,5 милиона лева.