Нашенци изпращат колети с грах и фасул на роднини в Англия

Нашенци изпращат колети с грах и фасул на роднини в Англия

Дълго време емигрантите в Англия пращаха пари и издържаха своите роднини в България. Сега обаче се стигна до небивала ситуация, когато нашенци пращат консерви на роднини на Острова. Причината са празните рафтове в британските магазини от последните седмици.

Проблемът със снабдяването възникна заради острия недостиг на шофьори и работници в селското стопанство в кралството заради Brexit и пандемията. Това доведе и до политически проблем за кабинета на Борис Джонсън, който се кани да мобилизира армията и спешно отпусна квота за 10 500 работни визи за чужденци.

„Първо мислех, че сестра ми, която от 10 години живее със семейството си в Англия, се шегува, когато ме помоли да купя и да  пратя консерви с грах и зелен фасул. Оказа се, че вече повече от седмица тези стоки са изчезнали от всички магазини в нейния квартал North Woolwich в Източен Лондон“, обясни пред „Марица“ 42-годишната Радослава Джуркова. В британската столица расте тревогата, че кризата с доставките може да стане още по-тежка.

„Чувам, че и други приятели на сестра ми са помолили роднините от България да помагат, като пращат колети с храни“, обясни още Джуркова.  Новата тенденция вероятно ще се засили, защото кризата с доставките в британските магазини се задълбочава.

Един от големите играчи в търговията с хранителни стоки на Острова – концернът Tesco – вече предупреди за опасността от панически покупки преди Коледа.