Нашенци берат череши срещу 6 евро за час в Испания

Нашенци берат череши срещу 6 евро за час в Испания

Испания плаща по 6 евро на час на нашенци за бране на череши. Това споделиха нашенци, които работят на Иберийския полуостров.

В момента има голямо търсене на берачи на череши там. Обявите обаче са основно за хората, които не са напускали Испания. В момента според една от тях се плаща по 6 евро на час за бране на череши, но търсят само такива, които вече не са напускали страната. Осигуряват им се и 3 евро за спане.

Тези българи, които са на социална помощ, ще продължават да си я вземат в Испания. Повечето от нашенците, които не напуснаха Испания, в момента са на социални помощи, които след вдигане на извънредното положение ще бъдат спрени. Много от хората съобщиха, че вече са си намерили работа, някои от тях на непълен работен ден. С тези пари те осигуряват ежедневието си, но отказаха да коментират дали успяват да заделят пари за близки в България. Други пък, загубили работата си в скандинавските страни, разчитат на временна помощ на семействата си от България, докато намерят работа.

Около 100 000 наши сезонни работници в чужбина тази година няма да ходят да берат реколтата зад граница и ще си останат в България. Това съобщи председателят на Европейския земеделски синдикат ЕФФАТ Валентина Васильонова.

Около 200 хиляди души сезонни работници обикновено заминават от България за прибиране на земеделска реколта в Германия, Испания, Италия, Франция. Тази година половината вероятно няма да могат да заминат заради ограниченията с пандемията.

Следващата зима ще е катастрофална за тях, защото няма откъде да осигурят доходите си, каза Васильонова. Те са обречени на пълна мизерия. Обикновено това са работници, които нямат сключен договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *