Нашенка готви за български туристи в гръцки курорт

Нашенка готви за български туристи в гръцки курорт

В една от таверните в гръцкия курорт Офринио главен готвач е нашенката Иванка Трендафилова от Сандански. Тя е въвела в менюто и български ястия, а колегата ѝ сервитьор – гъркът Константинос Палазис, учи родния ни език, за да посреща увеличаващите се всяка година туристи от България.

Иванка Трендафилова -вече 20 години, откакто е напуснала родното място, е намерила щастието за семейството си в съседката ни. Заменила е голямата кухня на  „Интерхотел Сандански“ с малката таверна, където работи от 13 години като главен готвач.

Тя разказа за БТА, че причината да напусне със своя съпруг България е била икономическа. „През 1999 г. напуснахме България и се установихме тук в Офринио, защото там останахме без работа, без дом, без нищо и просто трябваше да се спасяваме по някакъв начин. Избрахме най-близката дестинация – често да пътуваме до България и в същото време да работим в чужбина.  Дъщеря ни се роди тук. Тя вече е на 20 години, студентка в Солун. Просто животът се завъртя, докато се установиш, да си изгледаш детето и годините отминаха. Сега вече живеем заради нея“, посочи Трендафилова. Гордее се с дъщеря си, която въпреки че учи и живее в Гърция, се състезава с карате клуб в България. Била е световен шампион.

Трендафилова споделя, че не ѝ е било лесно да свикне с работата и живота в чуждата държава. Любовта ѝ към професията, желанието ѝ да се докаже и да се установи в Паралия Офринио са помогнали на българката. Огромен стимул е било и доброто заплащане.

Днес тя и семейството ѝ са изградили дом в гръцкия курорт, но връзката с България остава непрекъсната, както и срещите ѝ със сънародници, тъй като, особено през лятото, курортът се изпълва с българи. Много наши сънародници са си закупили и имоти там. „В началото, когато дойдохме, имаше много малко българи, но с годините стават все повече. Има и руснаци, румънци, но по-малко. За българите Офринио е близка дестинация“, разказа Трендафилова. Туристическото селище, разположено на залива Орфано, област Кавала, се намира само на час и половина от Контролно-пропускателния пункт „Кулата“ и на 290 км от София. Това го прави достъпна и предпочитана дестинация за почивка на море от нашите сънародници.

Предпочели да се насладят на вкусните морски деликатеси, салати и разядки, любувайки се на красивите залези край морето, малцина от клиентите на таверна „Питари“ знаят, че насладата за небцето им идва от ръцете на сънародничка.

По думите ѝ клиентите на таверната от България предпочитат да хапват прясна риба, тиквички по гръцки, калмари и скара. Доста от поръчките са и пълнените чушки (бюрек), както и патладжан, които тя приготвя по български рецепти, наложила ги в менюто на ресторанта. „Правихме ги навремето в хотела и сега ги правя тук“, добавя главният готвач.

Ако тя остава незабелязана за българските клиенти на таверната, тъй като е в кухнята, то сервитьорът Константинос Палазис, със своята усмивка, шеги и добър български език, е истинска атракция за туристите.

В таверна „Питари“ той работи от седем години. Семейството му живее в близкия на Офринио Серес. Има две дъщери – на 22 и 17 години.

По думите на Коста, както всички го наричат, 90 процента от летуващите в курорта и клиентите на таверната са българи. „Всяка година туристите в Офринио се увеличават с по 20-30 процента. Някои българи са си закупили къщи тук. Преди седем години имаше три ресторанта и бяхме шестима сервитьори. Сега са повече от десет ресторанта и сме 50 сервитьори“, разказа за БТА Палазис.

Таверната работи и през зимата, тъй като дори тогава Офринио е добре посещаван.

Коста привлича симпатиите на българските клиенти и с факта, че говори български език, а за целта е ходил на уроци.

„Необходимо е, защото повечето клиенти са българи. Когато те идват в ресторанта, са на ваканция и обслужването им трябва да е приятно, да ги усмихва – да се забавляват, хранят и платят. За мен е лесно да говоря с тях и да ги забавлявам. Българите са много добри клиенти. Моят съвет към всички, които идват да работят в Офринио, е да знаят малко български, за да им е лесно да си намерят работа“, посочи Палазис.

Тъй като през лятото има много работа, Коста почива през зимата, а ваканциите прекарва със семейството си в нашите зимни курорти Банско, Пампорово и Боровец.

Връзката с България не къса и Иванка Трендафилова, която не изключва възможността един ден да се върне в родината си, въпреки че животът ѝ е в чуждата държава. „Интересувам се какво се случва в България, гледам новини, но не гласувам. Нямам право да взимам решение за хората, живеещи в България“, коментира българката и съветва своите сънародници „да погледнат как живее светът и да не съдят тези, които живеят навън – те също обичат България“.