Национален протест блокира центъра на София

Национален протест блокира центъра на София

Протест на КНСБ и КТ „Подкрепа“ с искане за увеличаване на доходите и заплатите, пише DarikNews.bg.

Протестиращи от цялата страна се събраха пред Народното събрание в сутрешните часове. Основните послания на протестния митинг са: „Искаме достойни работни заплати за достоен труд“, „Не искаме да бъдем работещи бедни“ и „Как се живее със 750 лева?“

След това националният протест на синдикатите продължи с автошествие из столицата. Синдикатите призоваха политиците да излязат от парламента и да покажат, че имат сърца. Те настояват институционалните представители да започнат работа, а президентът да покани на среща представителите на синдикатите.

Жълтите павета са арена и на още протести в петъчния ден – с искане за по-високи заплати там излизат и служители на БДЖ, както и синдиката на служителите в затворите в България, които подкрепят съвместните действия в протеста на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и Конфедерация на независимите синдикати в България.

Синдикат на служителите в затворите в България се присъединява солидарно към справедливите искания на КТ „Подкрепа“ и КНСБ и настоява за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г., за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката.

„От години наред разрешаването на натрупаните проблеми по отношение на възнагражденията и условията на труд в Министерството на правосъдието, са наша кауза. Провели сме редица протести, шествия и акции, чиито брой загубихме и със съжаление отбелязваме, че в последните 13 години, това е била единствена крайна мярка нашите искания да бъдат чути. Унизителното положение на работещите българи е ясно за всички, особено в светлината на статистиките, които определят България, като страната с най-ниската минимална работна заплата в ЕС“, заявяват надзирателите.

„Ето защо, настояваме Министерски съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%“, подчертават още надзирателите.

В декларация на КНСБ и КТ „Подкрепа“ се казва, че България се намира в много важен момент. Опасяваме се, че ще бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена за пореден път върху работещите хора, въпреки че ние – техните представители, многократно сме предупреждавали за ефектите, до които води липсата на адекватна политика по доходите.

„Страната ни посрещна тази криза на дъното по трудови възнаграждения в ЕС и на първо място по ниво на неравенства. За съжаление, правителствата ни през последните години не се стремят достатъчно, за да изградят истинска социална държава, гарантираща справедливо разпределение на създадените блага“, заявяват синдикатите.

От 14.00 часа държавният глава Румен Радев ще проведе среща на „Дондуков“ 2 с ръководствата на национално представителните синдикални организации КНСБ и КТ „Подкрепа“.