Най-рано в края на 2022 г. ще е готов LNG-терминалът край Александруполис

Най-рано в края на 2022 г. ще е готов LNG-терминалът край Александруполис

Най-рано в края на 2022 г. ще е готов терминалът за втечнен газ край Александруполис, пише „Катимерини“. Другият срок е началото на 2023-та.

Изданието се позовава на изявление на гръцкия министър на околната среда и енергетиката Костис Хацидакис направено на енергиен форум в Солун, организиран от гръцко-американската търговска камара.

По думите му, до дни ще започнат преговорите между гръцкия Национален оператор на газова система (DESFA) за присъединяването му към проектната компания за LNG-терминала и останалите акционери. Те са Copelouzos Group – с 40% и с по 20% – българската компания „Булгартрансгаз“, гръцката DEPA и базираната в Монако Gaslog, притежаваща 30 танкера за транспортиране на втечнен природен газ.

Терминалът, който според предварителните планове трябваше да бъде готов заедно с българо-гръция газов интерконектор IGB, e разположен край бреговете на Александруполис.

Съоръжението ще се свързва газопреносната система с 25 км подводен тръбопровод и 4 км на сушата. Капацитетът на регазификация на втечнения газ, докаран до него със специалните танкери, е 16,8 млн. куб. м на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *