Най-лошите и неверни здравни съвети, свързани с коронавирус

Най-лошите и неверни здравни съвети, свързани с коронавирус

Извънредното положение ни накара да си останем вкъщи. В това време страхът от неизвестността ни кара да се вслушваме във всякакви съвети. Независимо дали четете статии онлайн или слушате съвети от близки, следвате инфлуенсъри в социалните мрежи или пък се доверявате на немедицински лица за превенцията на инфекция с коронавирус, трябва да знаете, че измежду всички техни съвети повечето най-вероятно са погрешни. Тези вредни здравни съвети могат не само да повишат риска от същинска зараза, но и могат да влошат цялостното ви здраве.

Кои са най-лошите здравни съвети, които никога да не следвате?

„Не тренирай, когато си под стрес. Това стресира още повече тялото.“

Този мит, свързан с имунната система, е широко разпространен. Той обаче не е съвсем погрешен. Редовните упражнения са важни за здрава и силна имунна система, както и за повече цялостно здраве. Тренировките стават вредни и опасни за здравето, имунитета и стреса в тялото, когато са прекалено интензивни и изтощаващи. Тогава организмът не успява да компенсира възпалението от тях и същевременно атаките на различни вируси и патогени.

„Използвай кърпички с белина върху тялото си. Само така ще се дезинфекцираш напълно.“

Мокри кърпички, напоени с подобни дезинфекциращи вещества са опасни за здравето и кожата. Те са предназначени единствено за приложение върху посочени от производителя повърхности и в никакъв случай не трябва да се прилагат върху кожата.

„Пръскай се със спирт или хлорен разтвор, за да дезинфекцираш тялото си.“

Алкохолните и хлорните разтвори не могат да се прилагат върху кожата и тялото по простата причина, че увреждат кожата. А това я прави уязвима към инфекции, тоест има тъкмо обратния ефект на този, който целите. За да дезинфекцирате тялото си е достатъчно да миете ръцете и тялото си старателно със сапун и топла вода. Останалото крие опасност за здравето.

„Взимай гореща вана, за да предотвратиш зараза с коронавирус.“

Сред ширещите се митове, свързани с инфекцията от коронавирус е и мнимото му убиване чрез гореща вана. Не съществуват медицински и научни доказателства, че този вирус може да бъде убит с гореща вода.

„Яж чесън срещу коронавирус.“

Чесънът е изключително полезен. Той е естествен натурален антибиотик, който може да повиши имунните защити. За съжаление обаче, няма абсолютно никакво научно доказателство до момента, че консумацията на големи количества чесън може да предотврати зараза в опасния вирус. Би било прекрасно, ако можеше да се случи.

Според Световната здравна организация, чесънът е полезна храна с антибактериални свойства, които обаче не се свързват с директна превенция срещу коронавирус.

„Промивай носа си с физиологичен разтвор по няколко пъти на ден.“

Според някои погрешни и дори опасни митове, за да се предпазите от зараза е нужно да промивате носа с разтвор от вода и морска сол. СЗО отново обявява това за мит и не застава зад това твърдение.

„Пий вода на всеки 15 минути, за да отмиеш вируса.“

Добрата хидратация на тялото е от изключително значение за здравето и превенцията на навлизането на патогени в тялото. Факт е, че пресушените лигавици са по-податливи на вирусни частици, но това не отменя факта, че отмиването на коронавируса чрез пиене на вода е невъзможно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *