Най-голямото огнище на птичи грип в Чехия се разраства

Най-голямото огнище на птичи грип в Чехия се разраства

Чешките власти ще унищожат всичките 750 000 кокошки в птицеферма в центъра на най-тежкото огнище на птичи грип досега, тъй като болестта се разпространява между залите, съобщи Ройтерс.

Птичият грип беше открит за първи път миналата седмица във фермата, разположена на 150 км западно от Прага, в една от трите ѝ зали, а властите вчера започнаха подготовка за умъртвяване на до 220 000 птици.

Но Държавната ветеринарна администрация на Чешката република (SVS) заяви днес, че по-нататъшното разпространение във фермата я е накарало да реши да унищожи всички птици там.

„Въпреки предприетите мерки и други усилия, не беше възможно да се предотврати разпространението на силно заразната болест по домашните птици в други халета и цялата ферма ще трябва да бъде умъртвена“, съобщава ветеринарната служба.

Вирусът може да се предаде на хора при контакт с домашни птици, но експертите казват, че рискът за здравето на човека е нисък.

Чешките власти изискват от птицефермите да държат стадата на закрито от ноември, но през последните седмици се наблюдава увеличение на случаите.

Птичият грип оказва натиск върху вече високите цени на храните и задейства търговски ограничения от страни, които внасят домашни птици.

Рекорден брой пилета, пуйки и други птици са умрели в огнища в Съединените щати и Европа, а вирусът се разпространява в Южна Америка, Африка и Азия.