Наесен ще бъде готова българската ваксина срещу COVID-19

Наесен ще бъде готова българската ваксина срещу COVID-19

Наесен ще бъде представена разработената от българските учени ваксина срещу COVID-19. Това обяви пред БНТ имунологът от института по микробиология към БАН проф. Андрей Чорбанов. По думите му това ще стане на световния конгрес по ваксини.

Според него е странно чужди компании да имат интерес към българската ваксина, но не и българската държава. „Нашата идея да е в две дози, едната инхалационна, а другата инжекционна“, обясни проф. Чорбанов. Той обясни още, че няма как човек да е предпазен от заболяването , да има изграден имунен отговор, но да разнася вируса. Той посочи, в САЩ ваксиниран или преболедували са без маски, точно заради това. Той все пак уточни, че е възможно повторно заразяван, тъй като от 3 до 5 % от световното население не реагира нито на ваксини, нито на вируси. Тоест те могат да се разболеят много пъти. По думите ми смисълът на груповия имунитет е да се пазят точно тези хора. „1 млн души са имунизирани в момента. Това значи, че около 30-40 хиляди от тях може отново да се разболеят, при 100% ефикасност на ваксините“, посочи още проф. Чорбанов. Той отново уточни, че естествения имунитет е в пъти по-силен от този от имунизиране. Той уточни, че не се знае обаче колко трая имунитетът.

„Не трябва да се бърка истинската наука с бизнеса“, каза ученият по повод предложенията за поставяне на 3-та доза ваксина от различните препарати за по-голяма защита срещу появата на новите варианти на COVID-19.

Той обясни, че не може да каже кога ще има колективен имунитет, тъй като много се спекулира с реалния брой на заболелите от вируса.

Той отказа да даде оценка и на оперативния щаб, но коментира, че „много неща е можело да се направят по-добре и смело по отношение на мерките. „Например аз съм преболедувал защо трябва да нося маска“, каза още проф. Чорбанов. Според него е близо времето, в което ще бъдат свалени маските.

То обясни още, че не може да се знае дали ще има 4 вълна, тъй като зависи от новите фактори и щамове. Ваксинираните и преболедувалите обаче не трябва да притесняват , каза още той.