Над 81 млрд. евро ще получи Испания от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

Над 81 млрд. евро ще получи Испания от Брюксел по Механизма за възстановяване и устойчивост

На Испания ще бъдат отпуснати Испания ще получи 81 606 700 000 евро директна помощ от Брюксел по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост, след като планът, предоставен от правителството, получи одобрението на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), съобщи БНР.

Първите 9 милиарда на страната ще бъдат преведени още този месец, а до края на година се очакват още 10 милиарда. През 2022 година са планирани да бъдат изплатени 27 милиарда евро. Останалата част от средствата ще се получават през 6 месеца в продължение на няколко години.

От всичките държави членки на ЕС само Италия (81 740 600 000 евро) ще получи повече средства за преодоляване на последствията от пандемията от Covid-19.

Третата държава е Франция с близо 44 милиарда, а четвърта е Германия с 29,603 млрд. евро. В тези суми влизат и средствата, отпуснати по линия на помощта за възстановяване в полза на сближаването и териториите на Европа (REACT-EU), и на други европейски програми и фондове като „Хоризонт 2020“, InvestEU, развитието на селските райони и Фонда за справедлив преход.

Съгласно изготвения от правителството План за възстановяване, те ще бъдат инвестирани в 26 програми, сред които устойчива мобилност, рехабилитация на жилища, насърчаване на малки и средни компании, модернизиране на публичната администрация, развитие на селските райони и борба с климатичните промени.