Над 5 300 здравни работници в Гърция в принудителен отпуск

Над 5 300 здравни работници в Гърция в принудителен отпуск

Решения за принудителен неплатен отпуск досега са получили 5 305 неваксинирани здравни работници в Гърция, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Мина Гага.

Лекарите в болниците са 447 от общо 21 000, медицинските сестри са 2 700 от общо 40 000, а от административния персонал – 879 от общо 11 960, каза Гага.

Решенията засягат 5,8% от общия брой служители в системата на здравеопазването, което по думите на зам.-министъра не е много. Министерството е в постоянен контакт с всички болници, за да се решат евентуалните проблеми с недостиг на персонала, съобщава БГНЕС.

От 1 септември в Гърция влезе в сила решение за задължителна ваксинация на здравните работници и за всички служители в държавните и частните болници. Ако някой от тях откаже да се ваксинира, ще бъде принуден да излезе в неплатен отпуск за неопределено време.

Министерството на здравеопазването внесе изменение, което вече е одобрено от парламента, с което се дава възможност на неваксинираните здравни работници да се върнат на работа, ако имат първа доза ваксина, при условие, че ще завършат имунизацията си.