НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Над 3,5 милиона граждани на ЕС са подали молби за оставане във Великобритания

Над 3,5 милиона граждани на ЕС са подали молби за оставане във Великобритания, използвайки процедура, лансирана след референдума за Брекзита, предаде ДПА, като цитира изявление на британското правителство.

Това число е близко до общия брой на европейските граждани, за които се смяташе, че пребивават постоянно във Великобритания през юни 2016 г., британците одобриха Брекзита на референдум. Това означава, че не е имало масовото напускане на европейци от Обединеното кралство, както предричаха много политици и медийни коментатори.

Крайният срок за подаване на молбите изтича на 30 юни 2021 г., отбеляза британското вътрешно министерство. „Гражданите на ЕС са част от нашето общество“, подчерта Кевин Фостър, парламентарен заместник-държавен секретар по въпросите на имиграцията към вътрешното министерство. „Те са наши приятели, роднини и съседи, те обогатяват нашата култура и общност“, добави той.

Фостър подчерта, че правителството планира да представи днес пред парламента предложения за промени в правилата за имиграция. Някои от тях ще позволят по-лесно оставане във Великобритания за „жертви на домашно насилие или на малтретиране“. Други промени ще позволят на членове на семействата на британски граждани или на живеещи в Северна Ирландия граждани на Великобритания и Ирландия да могат да кандидатстват за оставане във Великобритания.

Великобритания напусна официално ЕС на 31 януари, припомня ДПА. Премиерът Борис Джонсън обеща да приключи преговорите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел до края на годината. Според много анализатори спазването на този краен срок беше невъзможно дори преди пандемията от коронавируса да принуди преговарящите да се срещат по видеоконферентна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *