Над 3000 сигнала за домашно насилие, всяко трето дете е жертва на тормоз

Над 3000 сигнала за домашно насилие, всяко трето дете е жертва на тормоз

3057 са общо подадените сигнали за домашно насилие за изминалата 2020 г. От тях 349 са сигналите за насилие над мъже, 898 от сигналите са за деца и 2500 са сигналите за насилие над жени. 15 са жертвите, загубили живота си в следствие на тормоз у дома през 2020 г.Това става ясно от официална статистика на МВР, представена от омбудсмана Диана Ковачева на онлайн дискусия за Законопроекта за защита от домашното насилие. Той е изготвен от Министерството на правосъдието и е публикуван за обществено обсъждане.

Три четвърти от случаите на насилие са именно на домашно насилие. Само за месеците от март до май 2020 г. е нарастнал броят на жертвите с девет, отбеляза правосъднят министър Десислава Ахладова. „Този законопроект беше изработен от екип от Министерство на правосъдието, като в него се включиха много експерти. Основните аспекти на закона касаят разширяване кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита, увеличаване на мерките за защита от компетентните органи, както и оптимизиране на съдебното производство по отношение на бързина и ефективност“, каза Ахладова. Издадените ограничителните заповедите са с 3000 повече през 2020-а спрямо предходни години, посочи още правосъдният министър. Важна промяна е създаването на Национален орган за контролиране на проблема с домашното насилие, както и оптимизирането на съдебните производства по случаите за домашно насилие, разясни още Ахладова.

За да сработи общ национален механизъм срещу домашното насилие е изключително важно да има единен регистър. Най-добрата идея на този закон е събирането на ясна статистика, коментира адвокат Пламен Борисов.

През 2020 г. са подадени 1185 сигнала повече спрямо 2019г. Броят на ограничителните заповеди обаче намалява, което значи, че жертвите са обезсърчени особено в условия на пандемия, коментира Пенка Стоянова от МВР. Според нея трябва в спешен порядък законът да бъде гласуван в този парламент, за да може бързо да се намалят и защитят жертвите на насилие.

Според данните на СЗО за 2019 г., около 2 жени умират всеки месец, като има съществено увеличение от началото на пандемията у нас, заяви доц. Михайл Околийски. Наблюдава се тревожна тенденция, според която възрастни мъже също са жертва на насилие, особено по време на пандемията, каза още доц.Околийски. „Подкрепяме идеята за защитени жилища, които да осигуряват подкрепа на жертвите след посещението им в кризисни центрове, които също са крайно недостатъчни“, каза той.

Според проучване на Уницеф, в България 30% от децата съобщават, че са били подложени на насилие у дома, това на практика означава, че всяко трето дете е жертва на някакво насилие в дома си, обяви Любомир Крилчев.

Голям проблем е експертността и доказването на психологическото насилие. Правната регламентация в тези случай е под въпрос. Плюс обаче е, че с промените в закона ще се създаде синхронност в институциите, заяви Катя Кръстанова от Асоциация „Анимус“.

На територията на София има организиран кабинет в болница „Пирогов“, приемащ пострадали от домашно насилие. Жертвите посетили кабинета от откриването му през 2019 г. са жени и деца, както и възрастни хора. Тези пострадали са с тежки наранявания, коментира Диана Видева от Асоциация Деметра.

Жертви на домашно насилие са и хора с увреждания, предвид тяхната безпомощност случаите не са никак малко. Подкрепяме внесените промени и смятаме, че всички те ще са в полза за хората с увреждания, коментира Валентина Ташкова от фондация, подкрепяща хората с увреждания.

Борбата с домашното насилие е лична кауза, то често е анонимно. Неофициалната статистика е доста по-голяма от реалната такава, коментира шефката на правната комисия в парламента Анна Александрова и обяви подкрепа си към предложените промени в Закона за защита от домашно насилие.