НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Над 300 кътчета в планини и реки крият самородно злато

Над 300 са дестинациите в България, където може да се намери разсипно самородно злато. Най-често това са коритата на реки или стари златодобивни разсипи, показват данни от картата на Българската асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

„България е едно от най-златоносните места в Европа“, каза председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов за „Монитор“. Според него най-голямото находище е Централна Средна гора. По думите му някога тя е била най-високата планина в България, но след разместване и повдигане на пластовете това се е променило. „От Ихтиманско до Стара Загора

почти навсякъде има остатъци от антични рудници

и реките са златоносни“, каза още Стаменов. На второ място са Източните Родопи и Странджа заедно със Северозападна България. Само от Берковица до Белоградчик, от двете страни на планината, има златоносни дерета, които продължават и към Сърбия – към Ниш и Пирот, където също се намира злато. Чистотата на самородното злато варира между 19-23 карата. Освен златоносни реки и рудници на картата са отбелязани и източници на минерали, както и къде някога са падали метеорити у нас. На тези места

може да се намерят и рубини

„Всъщност геоложката карта на България не е обновявана от 70-80-те години на миналия век, а заради земетресения и наводнения има промени по коритото на реките“, обясни Стаменов. Така картата помага да се създаде по-ясна представа какви находища има у нас. За нея помагат и биолози и геолози. Любопитното е, че хобито се практикува не само от сънародници, но и от чужденци, които посещават България в търсене на злато.

За уикенда пристигат хора от Гърция, Турция, Сърбия, Албания, Косово, Чехия и Румъния. Интерес има и от Полша, Германия и Чехия. Стаменов обаче предупреди, че с тази дейност не се забогатява. „Това е хоби, не може, като отидеш на реката, да станеш милионер“, коментира експертът. Факт е обаче, че цената на златото расте. От 80 лв. за грам сега то се продава за 120 лв. Прогнозите са до септември цената да скочи до 200-210 лв. на грам.

СЪВЕТ: Не търсете в природни резервати и археологически разкопки

Законът за подземните богатства позволява търсенето на злато да се практикува като хоби, но това не е разрешено в исторически или археологически обекти, както и в природни паркове и резервати. При морските плажове също трябва да се подхожда отговорно – при археологически плажове като Созопол, Несебър и други има концесионери и не е добре да се търси.

Самото хоби не е скъпо, но все пак трябва да се влагат пари, време и усилия. Затова и експерти съветват да ходим подготвени. Само в следващите 2 месеца ще се състоят няколко събора в община Враца и в Маджарово, където ще има безплатни курсове и обучения, състезания за деца. Разбира се, това ще става при спазване на дистанция и носене на маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *