НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Над 2,1 млрд. долара загубиха American Airlines

Отмяната на полетите заради пандемията на коронавируса хвърли американската авиокомпания American Airlines дълбоко в зоната на загубите. Концернът отчита в крайна сметка загуба от близо 2,1 милиарда долара през второто тримесечие след печалба от 662 милиона долара година по-рано, съобщи в четвъртък базираната във Форт Уърт, Тексас, компания.

„Това беше едно от най-трудните тримесечия в историята на American“, заяви главният изпълнителен директор на авиокомпанията Дъг Паркър, цитиран от CNBC.

Тъй като броят на пътниците падна с 86 процента на годишна база до под 5,5 милиона, приходите паднаха със същия процентен дял до 1,6 милиарда долара. За разлика от тях оперативните разходи са намалели само с 62 процента.

За да осигури оцеляването си, компанията набра свеж капитал за 3,6 милиарда долара, включително чрез емитиране на нови акции, конвертируеми облигации и редовни облигации. В края на тримесечието парите на компанията в брой са в размер на 10,2 милиарда долара. През третото тримесечие, наред с други неща, щесе добавят 4,75 милиарда долара финансова помощ от държавата.

Компанията също подготвя сериозни съкращения на персонала. Около една пета от служителите могат да излязат в неплатен принудителен отпуск от октомври, според вътрешнофирмено съобщение от миналата седмица. 25 000 служители вече са получили съответните предупреждения.

В замяна на държавна помощ за общо 25 млрд. долара американските авиокомпании като American Airlines трябваше да се ангажират да не съкращават персонал до края на септември. Въпреки това, тъй като положението в индустрията все още е несигурно и наскоро се влоши отново поради обновената ескалация на коронавируса в САЩ, сега има опасност от вълна от съкращения от есента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *