Над 15 млн. души в Европа са заразени с коронавирус

Над 15 млн. души в Европа са заразени с коронавирус

Броят на заразените с коронавирус в Европа надхвърли днес прага от 15 милиона души в момент, когато континентът отбелязва ръст на инфекциите с настъпването на зимата и регистрира по милион новозаразени на всеки четири дни, сочат изчисления на Ройтерс.

Европа досега е отчела най-малко 15 046 656 заразени с COVID-19 и 344 401 починали от заразата, което представлява една четвърт от регистрираните заразени и смъртни случаи от инфекцията по света.

Франция задмина Русия, като стана най-тежко засегнатата от пандемията европейска страна, нареждайки се непосредствено след САЩ, Индия и Бразилия по общ брой заразени с коронавируса. На Франция и Русия сега се падат близо 27 процента от всички случаи на COVID-19 в Европа, сочат данни на Ройтерс.

На Източна Европа се пада близо една трета от всички случаи на COVID-19 и 24 процента от регистрираните смъртни случаи от инфекцията на континента. Чехия, Полша, Русия и Украйна остават сред най-тежко засегнатите страни според броя на заразените на глава от населението.

Парламентът на Португалия продължи до 8 декември извънредното положение в страната, въведено заради коронавируса.

Предложението за 15-дневното удължаване дойде от португалския президент Марселу Ребелу де Соуза.Режимът на извънредно положение бе въведен на 9 ноември и действието му изтичаше на 23 ноември. Сега той ще действа от 24 ноември до 8 декември.

Властите забраняват движението на обществени места от 23 ч. до 5 ч. от понеделник до петък и от 13 ч. до 5 ч. през уикендите. Утре ще има заседание на португалското правителство, на което ще бъдат обявени нови мерки в борбата с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *