Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

Наводнения засегнаха Южна Италия след обилни валежи в неделния ден, съобщи БНР. Щетите тепърва ще се изчисляват. В същото време изригна вулканът на остров Стромболи, недалеч от остров Сицилия.

На остров Сицилия край Месина в рамките на 3 часа се изля невероятен порой съпроводен от гръмотевична буря. Падналият дъжд от 250 мм на квадратен метър извади от коритата потоци, образуваха се свлачища, някои селища останаха изолирани.

Подобна бе картината в провинцията на град Катандзаро в област Калабрия. Там също се наводниха приземни етажи, улици и паркирани автомобили,  пороите засипаха пътищата с кал и скални отломки. Голямо притеснение предизвика земетресение от 4,6 по Рихтер в архипелага на островите Еолие.

Сред тях е и остров Стромболи, където вулканът изригна. Част от кратерът му се откъсна и заедно с лавата се изсипа в морето. От това последва  цунами с вълни от метър и половина, което веднага мобилизира Гражданска защита.

От там по-късно бе съобщено, че жертви няма, а само незначителни щети. Архипелагът на островите Еолие е от вулканичен характер, някои от които са действащи. Намира се недалеч от Сицилия.